Beslutet: en miljard euro extra till FN

Publicerad 2015-09-24

EU:s regeringschefer går samman för att hantera flyktingkrisen.

Toppmötet resulterade i ökade resurser till FN:s flyktingorgan och Världslivsmedelsprogrammet.

– Minst en miljard euro ska mobiliseras, säger Donald Tusk, Europarådets ordförande under en presskonferens efter mötet.

Det var länge oklart om det extrainsatta toppmötet i Bryssel mellan EU-ländernas regeringschefer skulle resultera i konkreta beslut.

Men under en presskonferens efter avslutat möte, vid 01-tiden natten mot onsdag, gick Europarådets ordförande Donald Tusk ut med att man kommit överens om en rejäl ökning i stöden till FN:s flyktingorgan UNHCR och Världslivsmedelsprogrammet WFP. 

– Minst en miljard euro ska mobiliseras, säger Tusk på presskonferensen.

”Kaoset vid våra yttre gränser ska upphöra”

Resurser ska även läggas på att stärka EU:s gränser och att man därmed ska kunna avlasta Grekland och Italien. Om man inte lyckas med det finns ingen chans att hantera den stora flyktingströmmen, uppgav Tusk.

– Ledarna har också kommit överens om att kaoset vid våra yttre gränser måste upphöra, säger han på presskonferensen.

Donald Tusk berättade att EU därför ska sätta upp nya ”hot spots”, eller mottagningsstationer, före november.

Hjälpa syriska grannländer

Utöver det nya miljardstödet, drygt 9,3 miljarder i svenska kronor, uppgav Tusk att man ska utöka stödet till Syriens grannländer dit många flyr från det blodiga inbördeskriget.

– Vi ska ge ökad hjälp till Libanon, Jordanien och Turkiet, säger han.

På förhand spekulerades det om att tonläget skulle vara hårt, främst mellan Ungerns Viktor Orbán och Tysklands Angela Merkel. Men efter toppmötet dementerade Stefan Löfven uppgifterna och sa att det inte varit något fientlighet mellan ledare med olika uppfattningar, enligt Aftonbladets reporter på plats Wolfgang Hansson.

Mötet pågick i nästan sju timmar.