Irland har röstat – om homoäktenskap

Uppdaterad 2015-05-27 | Publicerad 2015-05-23

Deltagandet i folkomröstningen om samkönade äktenskap var ovanligt högt i flera distrikt i Irland, skriver tidningen Irish Times. I delar av Dublin uppges deltagandet ha nått 70 procent.

KAMPANJ: GÖR SOM 200 000 – prova Plus för 1 krona

I veckor har Irland debatterat genus och villkor för landets homosexuella. Antalet som röstade på fredagen väntades därför även nå över det antal som lade sina röster i de senaste allmänna valen 2011.

– Många av mina gayvänner vill gifta sig. Jag tycker att det helt enkelt är en fråga om jämlikhet, säger 35-årige Eoghan Bonass i Dublinförorten Milltown till nyhetsbyrån AFP.

Vinner ja-sidan är det en historisk förändring i ett land där homosexualitet var olagligt så sent som till 1993, och där abort fortfarande är förbjudet om inte kvinnans liv är hotat.

Kluvet land

Men Irland är kluvet mellan sin traditionella, katolska identitet och den rörelse som strider för ett mer öppet, modernt Irland – med bland andra premiärminister Enda Kenny i spetsen, samt Bono från popgruppen U2.

– Alla historier jag har hört genom åren från vanliga människor, med vanliga jobb och den här bördan av att leva bland skuggorna – allt det kan förändras genom att rösta ja, sade Kenny tidigare i veckan, uppger AFP.

David Farrell, professor i statsvetenskap vid University College Dublin, säger till TT att dagens folkomröstning är ett viktigt steg i Irlands moderniseringsprocess.

Kyrkan säger nej

– För ett par år sedan tilläts registrerat partnerskap för homosexuella. Det här är det slutliga och mycket viktiga steget på vägen mot jämlikhet, säger han.

Alla de största politiska partierna i Irland, inklusive de konservativa, stödjer förslaget. Men den katolska kyrkan har kampanjat för ett "nej" och många äldre väljare samt folk på landsbygden håller med.

Rösterna börjar räknas i dag lördag.

TT-Aftonbladet

Följ ämnen i artikeln