Ministern: ska söka bygglov direkt

Uppdaterad 2018-06-27 | Publicerad 2014-11-06

Landsbygdsministern Sven-Erik Buchts stugor utanför Haparanda saknar bygglov, skriver DN.

Ministern hävdade att han följt reglerna, men nu vänder han.

– För att säkerställa att det här blir rätt och riktigt kommer jag att söka bygglov direkt, skriver ministern i ett mejl till Aftonbladet.

Nye landsbygdsministern Sven-Erik Bucht (S) äger fyra stugor i Karungi, nära den finska gränsen, strax norr om Haparanda.

Tre av stugorna ska vara inredda som raststugor och en som en bastu. På platsen finns även en grillplats, dass och förråd, skriver DN.

Men ministern saknade bygglov när han byggde stugorna, enligt DN:s granskning. Ingen dokumentation över stugorna har kunnat hittas på kommunhuset i Haparanda.

Ministern: Krävde inte bygglov

Bucht menar dock att stugorna klassas som friggebodar som inte kräver bygglov. Experter som DN pratat med gör dock en annan bedömning och menar att stugorna behövde bygglov, eftersom de föll under Byggnadsstadgan som upphävdes 1987.

Madeleine Arvidsson Wäli, jurist och expert på bygglov hos Villaägarna, säger att stugorna ligger för långt ifrån huvudbostaden för att klassas som friggebodar.

Hon är inte insatt i ärendet om Sven-Erik Buchts stugor och har uttalat sig generellt i intervjuer med DN.

Enligt henne är det inte solklart att Sven-Erik Bucht behövde bygglov för stugorna när de byggdes, eftersom de kan ha använts för skogsverksamhet.

Kan vara preskriberat

– Stugor som byggs behöver bygglov om man inte använder dem för näringsverksamhet. Har man det så har man rätt att bygga utan bygglov. Men eftersom jag inte vet exakt vad stugorna använts till kan jag inte säga något säkert, säger hon till Aftonbladet.

Om stugorna byggdes utan bygglov för mer än tio år sedan är ärendet preskriberat. Då blir det så kallade "gråa byggnader". Det innebär att kommunen inte kan utföra några sanktioner och att stugorna får stå kvar. Dock kan Bucht ha behövt söka nytt bygglov om han ändrat användningsområde för stugorna på senare tid.

– Det är som när man bygger om en fiskebod till permanent bostad till exempel. Då behövs ett nytt bygglov, säger Madeleine Arvidsson Wäli.

Elin Tibell, Sven-Erik Buchts tillfälliga pressekreterare säger att Bucht håller fast vid uttalandet om att han inte trodde att stugorna krävde bygglov, men att ministern kommer att kolla upp det och återkomma senare under kvällen.

Ministern: ska söka bygglov

Vid 19.30 skickar Bucht ett skriftligt meddelande till Aftonbladet:

– Som jag tidigare sagt var jag av övertygelsen att jag inte behövde bygglov. Om det nu visar sig att jag har misstagit mig, beklagar jag det. För att säkerställa att det här blir rätt och riktigt kommer jag att söka bygglov direkt. 

Följ ämnen i artikeln