Hans hjärta gav liv åt sjuåriga Celine

Publicerad 2014-12-31

Marcus, fem år, dog i en tragisk bilolycka.

Nu har hans hjärta fått nytt liv.

Det dunkar i bröstet på sjuåriga Celine.

– Det är skönt att tänka på att vår pojke lever vidare genom henne, säger föräldrarna Ragnhild och Morten.

Det var under påsken som femårige Marcus Berg Hagen, från norska Nes, blev påkörd av en bil. Han skulle köpa en födelsedagstårta till sin mamma  vid köpcentret i Vormsund och sprang över parkeringsplatsen när bilen dök upp. Föraren hann inte väja och körde rakt på honom. Marcus dog senare av sina skador.

"Ett svårt beslut att ta"

Strax efter olyckan kom frågan som ingen förälder vill svara på - om de ville donera Marcus organ.

– Det var ett svårt beslut att ta, samtidigt som det kändes rätt. Tanken på att vi kunde bidra till att rädda någons liv gjorde att vi svarade ja, säger föräldrarna Ragnhild och Morten Hagen till VG.

Samtidigt, i Lörenskog, kämpade sjuåriga Celine för sitt liv. Hennes hjärta var svagt och hon hostade blod. Ingen visste hur lång tid hon hade kvar i livet.

Så, efter ett halvår av förtvivlad väntan, fick föräldrarna samtalet de väntat på. En liten pojke hade dött, men hans hjärta var friskt. Efter beskedet reste de omedelbart till sjukhuset.

– I taxin på väg in var vi rädda för att det inte skulle gå bra, samtidigt som vi kände att vi inte hade något val. Transplantation var vårt enda hopp för att rädda Celines liv, säger mamman Veronica Sandbæk.

Familjerna möttes på en camping

I somras möttes de två familjerna på en campingplats vid Glomma. Celine sprudlade av glädje och ville visa familjen hur snabbt hon kunde springa.

– Nu har du fått Marcus starka hjärta. Nu kan du springa långt, sa Marcus pappa Morten.

Mötet har hjälpt familjen att gå vidare, säger de.

– Vi försökte finna tröst i att vi varit med och bidragit till ett bättre och längre liv för ett annat barn. Det är skönt att tänka på att vår pojke lever vidare genom henne, säger Ragnhild och Morten.

De känner sig säkra - Marcus räddade Celines liv den där natten. Men de kommer aldrig att få det bekräftat. Donationsregistret ger inte ut information om donatorer och mottagare, eftersom det kan leda till "skuldkänslor för mottagaren". Samtidigt upplever många informationen som en tröst.

– Det var speciellt. Vi kom från helt olika världar. Först var vi osäkra på vad vi skulle prata om, men det gick fint. Det var starkt, säger Veronica Sandbæk, efter mötet mellan de två familjerna.

Hälsningen: "Tusen takk"

Men glädjen över att dottern fått sitt liv tillbaka kommer för alltid att präglas av en viss sorg, säger hon. Och även om Celine mår bra nu kvarstår långa och svåra behandlingar.

– Efter sju år, in och ut på sjukhus, kommer jag alltid att vara rädd för att något ska hända henne igen. Att leva med en svårt sjuk dotter har varit en väckarklocka för oss, vilket gör att jag stålsätter mig mer än jag borde, säger Veronica.

Celine beskriver själv hur Marcus hjärta gett henne nya krafter.

– Jag orkar mycket mer nu. Jag kan vara ute och leka på egen hand.

– Det är fint att någon vill ge bort sina organ, så att andra kan få ett bättre liv. Det har gjort att jag kan leva längre.

I en annons i norska Stiftelsen Organdonasjons tidning uttrycker hon sin tacksamhet till Marcus och hans familj:

"I våras fick jag ett nytt hjärta. Det var väldigt bra, för jag har fått så mycket mer energi och jag kan leva längre. Jag tycker att det är fint att någon ger bort organ så att andra kan få ett bättre liv. Tusen tack. Celine, 7 år."