Efter avslöjandet – Åre granskas av Skolinspektionen

Publicerad 2015-02-27

Aftonbladet avslöjade att de två yngsta döttrarna i Bromöllafamiljen aldrig gick i skolan under de tio år som de bodde i Åre.

Nu ska Åre kommun granskas av Skolinspektionen.

– Stämmer de här uppgifterna är det jätteallvarligt, säger Eva-Lena Ölund-Brändström på Skolinspektionen.

Den uppmärksammade Bromöllafamiljen bosatte sig i Åre kommun i början av 2000-talet och bodde där i tio år.

De två yngsta döttrarna i familjen skulle gått i grundskolan, men finns trots det inte i kommunens elevregister från perioden, kunde Aftonbladet avslöja.

– Jag vet att vi hade mycket funderingar kring detta. Varför dök de inte upp? Vi ringde mamman men vi fick aldrig kontakt, sa Carina Liljeberg, sekreterare på barn- och utbildningsförvaltningen då.

"Jätteallvarligt"

De två döttrarna kan inte heller ha gått i skolan i någon annan kommun eftersom Åre då skulle fått en faktura från den kommunen.

Nu har Skolinspektionen beslutat att inleda en utredning mot Åre kommun.

– Efter uppgifterna som kommit ut i media så har vi begärt att de ska redovisa vilka åtgärder man gjorde för att se till att de gick i skolan, säger Eva-Lena Ölund-Brändström, avdelningsjurist på Skolinspektionen.

Skolinspektionen vill också veta om Åre tycker att man själva har brustit och vad man i så fall har gjort åt det.

– Stämmer uppgifterna att de inte gick i skolan så är det jätteallvarligt. Alla barn har rätt till skolgång. Om vårdnadshavaren har undanhållit sina barn så ska samhället gripa in, säger Eva-Lena Ölund-Brändström.

Dottern: Jag har gått hela grundskolan

När Aftonbladet talade med den näst yngsta dottern igår så förnekade hon uppgifterna om att hon inte gått i skolan.

– Jag har gått hela grundskolan och nästan hela gymnasiet. Men på grund av vår situation har mycket fått ske på distans, sa dottern till Aftonbladet.