”Hiv-mannen” kan snart gå fri

Publicerad 2011-06-27

Advokat kritisk till hanteringen: Han greps och släpptes

Mehdi Tayeb, 58, misstänks för våldtäkter och försök att smitta 104 kvinnor med hiv.

Ändå kan "Hiv-mannen" snart gå fri.

Han rymde utomlands och har nu tiden på sin sida.

Hivsmittade Mehdi Tayeb ska ha träffat 104 unga kvinnorna på olika Stockholmskrogar. Trots en omfattande utredning, som kostat miljoner, har inte ett enda förhör hållits sedan han 1998 delgavs misstankar om våldtäkter och försök att sprida smittan.

Han greps – och släpptes

Han rymde utomlands och under åren som gått har allt fler av brottsmisstankarna avskrivits på grund av preskriptionstiden.

– Det är väldigt tragiskt. Det är en stor apparat med över hundra kvinnor. De tappar förtroendet för rättsamhället, särskilt när han var gripen och förhördes som misstänktes och sedan släpptes. Då förstod polisen inte vidden och när han släpptes stack han utomland direkt, säger Monica Behm, advokat och målsägarbiträde.

Mehdi Tayeb har hållit sig gömd i 13 år. Han var nära att utlämnas 2003 från Iran, skriver Metro, då han greps som misstänkt för andra brott. Myndigheterna där ska ha ändrat sig och det finns inte något utlämningsavtal mellan Sverige och Iran.

– Det finns inga förutsättningar för att döma honom för de här gärningarna om han inte kan gripas och lämnas ut till Sverige. Han är internationellt efterlyst och det senaste livstecknen var genom media och då fanns han i Iran, förklarar åklagare Agnetha Isborn-Lind.

"Det är inte klokt"

Agnetha Isborn-Lind kan i princip inte göra något alls för att få Mehdi Tayeb ställd inför rätta:

– Vi ser till att den internationella efterlysningen uppdateras utefter att brotten preskiberas.

Advokat Monica Behm, som företrätt ett stort antal flickor är kritisk till hanteringen av fallet och anser att det skett flera misstag. Hon förstår att folk blir upprörda över att han snart kan gå fri:

– Det är inte klokt, men det blir preskriberat när det gått så lång tid. Det är svårt för folk att förstå att man kan tjäna på att hålla sig undan.

Totalt har nu 92 av de 104 unga kvinnornas anmälningar strukits, uppger Metro.  I fyra av de  tolv som återstår misstänks han för att ha drogat ner de unga kvinnorna med bland annat sömnmedel. De andra kvarvarande fallen gäller försök till att sprida hiv.

Kvinna smittad av hiv

I ett fall misstänks Mehdi Tayeb också har överfört hiv-smittan.

– Vid ett av det här tillfällen har målsägande blivit smittad. Det är inte preskriberat, säger Agnetha Isborn-Lind.

De sista brottsmisstankarna, som gäller grov våldtäkt på fyra unga kvinnor, preskriberas i början av 2013.

– Det är ett ovanligt mål med hänsyn till de många målsägande och att det var det första stora målet där en person misstänkes för att medvetet ha försökt föra smittan vidare, konstaterar åklagare Agnetha Isborn-Lind.