Rikskrim dyker efter Olle Högbom

Publicerad 2011-06-29

Försvann spårlöst 1983

Olle Högbom försvann spårlöst i Sundsvall 1983 - men ett nytt tips får polisen att agera.

Just nu dyker Rikskriminalen efter honom i en sjö väster om staden.

Olle Högbom.

Rikskriminalpolisen dyker i Segersjön väster om Sundsvall. Enligt SVT:s Mittnytt är det Olle Högbom, som försvann 1983, de dyker efter.

– Rikskrim dyker där, men jag kan inte bekräfta att det är den personen de dyker efter, säger Carolina Ekéus, pressekreterare på Rikspolisstyrelsen.

Hon vill heller inte kommentera det tips polisen fått in.

Dykningar påbörjades i går

Dykningarna påbörjades under tisdagen, och kommer troligtvis fortsätta också på torsdagen om man inte hittar någonting i dag.

Olle Högbom, ursprungligen från Härnösand, försvann efter en klassfest den 7 september 1983. Efter festen skulle han och hans kompisar gå vidare in till centrala Sundsvall för att gå på nattklubb. Men på vägen dit satte sig Olle på Floravägen för att vila – och klasskamraterna tvingades gå vidare utan honom.

Sedan dess har ingen sett honom.

Arbetade efter flera teorier

De enda spåren efter Olle är hans glasögon och cykelnyckel, som senare hittades i närheten av platsen där han försvann.

En av teorierna som polisen har arbetat efter är att Olle Högbom skulle ha ramlat i Selångersån som rinner genom Sundsvall. Polisen har tidigare draggat både i den, och i Bünsowska tjärnen, som också ligger en bit från platsen där han försvann.

Händelsen har under årens lopp väckt stor uppmärksamhet i Sverige.

Det cirkulerade under en period rykten om att Olle Högbom i själva verket hade blivit påkörd av en bil när han satt på Floragatan. Kroppen skulle sedan ha lastats i bilens baklucka och dumpats.

Tog på sig skulden

På 90-talet tog fallet plötsligt en oväntad vändning. Då tog Thomas Quick, som numera heter Sture Bergwall, på sig skulden för Olles försvinnande. Men hans erkännande hade för många luckor och det gick inte att binda honom till brottet. Tomas Quick åtalades aldrig för mordet, och förundersökningen blev nedlagd.

Om Olle Högbom blev mördad så kan ingen längre dömas för mordet – fallet preskriberades 2008.