Kreml om utpekade giftmännen: Oacceptabelt

Publicerad 2018-09-06

Två ryska medborgare har namngivits misstänkta för giftattacken i Salisbury.

Men den ryska regeringen tillbakavisar nu anklagelserna som de kallar för ”oacceptabla” och säger att man inte kommer att utreda de två männen uppger AFP.

Under onsdagen namngavs två ryska medborgare, misstänkta för nervgiftsattacken på ryske ex-spionen Sergej Skripal och dottern Julia  i brittiska Salisbury tidigare i år.

Enligt premiärminister Theresa May är männen officerare i den ryska militära underrättelsetjänsten GRU – och menar att operationen förankrats på ”högre ort”.

– Det var inte en operation som utfördes på eget bevåg, sa May i ett uttalande i parlamentet undre onsdagseftermiddagen.

Ryssland har hela tiden nekat till inblandning och på torsdagen tillbakavisade Dmitry Peskov, talesperson för president Vladimir Putin, återigen anklagelserna och menar att Theresa Mays påståenden är ”oacceptabla” uppger nyhetsbyrån AFP.

Han tillägger även att ingen i den ryska regeringen har någonting med giftattacken att göra och att man inte har någon anledning att utreda de båda namngivna männen.

”Putin bär definitivt ansvar”

Tidigare under torsdagen anklagade Storbritanniens säkerhetsminister  Ben Wallace i en intervju med BBC Putin för att bära ”definitivt ansvar” för Novitjok-attacken.

– Putin och hans regering kontrollerar, finansierar och styr den militära underrättelsetjänsten GRU via försvarsdepartementet, vilket är i direktkontakt med Kreml och Putin. Och jag tror ingen någonsin kan säga att Putin inte har kontroll över sin stat, säger Wallace i intervjun.

Ryssland anklagades tidigt för att ligga bakom mordförsöken, vilket ledde till massutvisning av ryska diplomater från länder i väst.

Kreml har hela tiden nekat till anklagelserna och i sin tur svarat med att utvisa västdiplomater.