Familjerna hotar med hungerstrejk

Uppdaterad 2014-03-20 | Publicerad 2014-03-18

I väntan på att få veta vad som hänt med passagerarna ombord på MH 370 blir de väntande familjerna i Beijing allt mer desperata.

Nu hotar de att gå ut i hungerstrejk. 

– Alla anhöriga är på randen till att få mentala sammanbrott, säger Wen Wnacheng, vars son var ombord, till AFP. 

För tio dagar sedan, 00.41 lokal tid, klev de 239 passagerarna och besättningen ombord på MH370 som skulle från Kuala Lumpur till Beijing.

Efter en och en halv timmes färd försvann planet från radarn.

Ombord fanns 153 kinesiska medborgare. Och ett flertal av dem skulle mötas av familj och släktingar i Kina.

Den desperata väntan på nyheter om passagerarna ombord hotar nu de väntande familjerna i Beijing med att sluta äta, enligt Sky News.

Detta för att tvinga fram fler nyheter om vad som hänt med deras familjemedlemmar ombord. De kräver att malaysiska ambassaden i Kina berättar mer om vad som händer.

– Alla släktingar är missnöjda. Så man hör dem säga ”Hungerstrejk”, berättar Wen Wnacheng, vars son fanns ombord på planet, enligt AFP.

– Eftersom de inte berättat sanningen om dessa människors liv protesterar vi. Alla anhöriga är på randen till att få mentala sammanbrott, säger hon till AFP.

Terrorkopplingar avfärdade

Hotet kommer efter att det står klart att två tredjedelar av passagerarna ombord inte har några kopplingar till terrorism.

Myndigheternas kontroll av de 153 kinesiska passagerarna har inte lett till några misstankar om att någon av dem kan ha kapat eller tagit kontrollen över planet.

Det innebär att teorin om att uiguriska separatister skulle ligga bakom planets försvinnande har avfärdats.

Just uigurerna beskylls för att ligga bakom för en attack vid Himmelska fridens torg i oktober förra året och massakern på järnvägsstationen i Kunming tidigare denna i mars.

Transpondrarna slogs av

Sedan Boeing 777-planet försvann från radarn en timme efter det lyft från Kuala Lumpurs flygplats, natten till den 8 mars, vet ingen var det befinner sig.

Flera rapporter om att vrakfynd hittats i havet visade sig inte stämma.

Och i helgen slogs det fast att någon ombord slagit av planets transpondrar för att göra det osynligt på radarn.

Vilket innebär att det fulltankade planet skulle kunna ha flugit minst sju timmar och hamnat var som helst från centrala Asien till de södra delarna av Indiska Oceanen.

Just nu är 26 länder involverade i sökningsarbetet som sker både på land och hav efter planet.

Samtidigt utreds flera passagerare ombord. Bland annat piloterna samt en flygingenjör som fanns med på planet.

Följ ämnen i artikeln