Därför måste vi vänta på vaccin

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-11-07

Aftonbladet granskar: Planerna på vaccinfabrik sågades av experterna

levererar för 1,4 miljarder En forskare tillverkar influensavaccinet pandremix i GlaxoSmithKlines, GSK, labaratorium i Dresen, Tyskland. Totalt ska GSK leverera 18 miljoner doser vaccin till Sverige för 1,4 miljarder kronor.

Stora delar av avtalet med vaccintillverkan är hemligt.

Men Sverige kunde ha haft en egen fabrik.

I dag granskar Aftonbladet varför den aldrig byggdes – och vad vi får för de 1,4 miljarder som vi i stället skickade till Storbritannien.

I går kom nyheten att friska personer över 13 år, även gravida kvinnor, bara behöver en dos vaccin. Barn och personer med nedsatt immunförsvar i riskgrupperna behöver fortfarande två doser.

Men varför poppar den nyheten plötsligt upp nu – när vi redan har beställt 18 miljoner doser?

Svaret, enligt Socialstyrelsens utredare Anita Lundin, är att vaccinet är så nytt att det testas efter hand på olika grupper.

– Andra resultat som kan komma framöver är att det kan bli möjligt att samvaccinera mot säsongsinfluensa och svininfluensa, säger hon.

Vaccinet heter Pandemrix och tillverkas av brittiska GlaxoSmithKline, GSK. Det anländer regelbundet till Sverige sedan 12 oktober.

Hittills har GSK levererat 2,1 miljoner doser, ungefär 500 000 i veckan. Så många blir det också nästa vecka. Under vecka 47 kommer 600 000 doser och därefter över en miljon doser i veckan. Det beror på att Europeiska läkemedelsverket snart godkänner en förändring av produktionsprocessen som möjliggör tillverkning av mer vaccin.

”Affärshemligheter”

Totalt ska GSK leverera 18 miljoner doser svininfluensavaccin till Sverige för 1,4 miljarder kronor. Det regleras enligt ett generellt avtal om pandemigaranti som Socialstyrelsen och landstingen slöt med vaccintillverkaren i november 2007.

Men kontraktet innebär inte bara rättigheter utan även förpliktelser från Sveriges sida. Detaljerna får vi inte veta eftersom stora delar av avtalet är hemligstämplat, enligt uppgift om exempelvis ansvaret vid biverkningar.

– Det är affärshemligheter, säger Anita Lundin.

När avtalet skrevs under 2007 hade den statliga utredaren Lars Rekkes idéer skrotats. Han föreslog 2006, i kölvattnet av fågelinfluensan, att Sverige själv eller

i samarbete med något annat nordiskt land skulle bygga en vaccinfabrik.

”Inte blivit billigare”

– Förslaget sågades av expertisen. Rekke ville ha cellbaserad produktion, en metod vi i dag ser har stora problem. Odling i ägg är stabilare. Dessutom är det svårt att se hur en sådan fabrik ska bära sig när det inte råder pandemi, säger Anita Lundin.

Men för 1,4 miljarder hade vi väl kunnat få en egen fabrik?

– Jag tror inte det hade blivit billigare. En svensk fabrik måste kunna tillverka vacciner även när det inte är pandemier. Då blir det små volymer i förhållande till vad vi nu pratar om, samtidigt som den måste ha mycket personal hela tiden. Det kostar.

Om vi haft en egen fabrik kunde vi ha dragit ner produktionen lättare. Nu står vi snart med miljontals doser som vi inte behöver.

– Det finns säkert lösningar på det, till exempel att sälja vaccin vidare. Men det är landstingen som avgör.

Hade inte en egen fabrik fått fram vaccinet snabbare?

– Även om vi hade beslutat om en egen fabrik för några år sedan skulle den inte ha stått klar än. Kina, enda landet med egen tillverkning, har precis kommit igång med produktion av svininfluensavaccin. Det är senare än här.

Men GlaxoSmithKline tillverkar till många länder och därför tar det längre tid att få vaccinet.

– Nej, vi hade haft samma problem om produktionen skett här. Alla vaccintillverkare hade svårt att få den första virussträngen från Världshälsoorganisationen att växa. Att det nu är störningar i distributionen beror på att den sker i direkt anslutning till produktkedjan, det finns inga marginaler. När stickkontroller görs på en tillverkningssats kan leveransen tvingas vänta någon dag.

– Men vi har varit väldigt snabba att komma igång med vaccinationer. Många andra länder som GSK har levererat till har inte tagit hand om leveranserna direkt.

Följ ämnen i artikeln