Övade – med ”Niggersson”

Uppdaterad 2015-06-17 | Publicerad 2009-02-07

Namnen användes i polisens utbildning – ingen sa något

Rasistskandalen hos Malmöpolisen växer.

Under en utbildning för 50 poliser från länskriminalen var ”Neger Niggersson” och ”Oskar Neger” fiktiva namn som ingick i en övning.

Deltagare larmade högsta ledningen – som nonchalerat händelsen.

Eva Årestad Radner.

Sydsvenskans granskning av rasismen inom Malmöpolisen har lett till fler jobbiga avslöjanden för polisledningen.

I februari för ett år sedan hölls utbildningen på polishuset i Malmö, 50 poliser närvarade.

Fiktiva namn

På en storbildsskärm visades fiktiva namn som skulle användas i en övning. Förutom namn som ”Berta Bengtsson” och ”Anders Andersson” fanns namnen ”Neger Niggersson” och ”Oskar Neger”.

Ingen av de 50 poliserna sa något om namnvalen. Under den en timme långa övningen använde instruktören de kränkande namnen frekvent.

Jeanette Larsson, polisinspektör på länskriminalens underrättelsetjänst, var en av deltagarna.

– Jag trodde inte det var sant, men jag tyckte synd om instruktören så jag väntade tills efteråt innan jag frågade hur de tänkte, säger hon till Sydsvenskan.

Skickade mejl

Efter händelsen skickade Jeanette Larsson ett mejl till flera högt uppsatta chefer hos Malmöpolisen. I mejlet beskrevs vad som hänt och vilka namn som använts under övningen.

Trots det hände ingenting.

När Sydsvenskan i går konfronterade polischeferna med dessa uppgifter säger de unisont att de inte fått kännedom om händelsen.

– Vad snackar du om? Det känner jag inte igen, säger Lars-Folke Piledahl, då biträdande länspolismästare, till tidningen.

Ingen anmälan

Länspolismästare Eva Årestad Radner:

– Jag känner inte igen de benämningarna.

Dåvarande stabschefen Christina Wadsten Malm bekräftar för Sydsvenskan att högsta ledningen informerades, och att hon lämnat in en anmälan till internutredningsgruppen.

Någon sådan anmälan finns dock inte.

– Vi har gått igenom alla handläggarblanketter under februari men inte hittat något, säger Kaisy Nordin, chef för polisens internutredningsgrupp.

Följ ämnen i artikeln