Glädjebesked från delfinerna på Kolmården

TT

Uppdaterad 2019-07-03 | Publicerad 2018-01-28

En delfinkalv har fötts på Kolmårdens djurpark. Den lilla kalven, som är en hane, är tredje generationen att födas i delfinariet.

– Det är fantastiskt. Det roligaste som finns i en djurpark är när djur föds, säger Filip Johansson, djurdriftschef.

Efter en tolv månader lång dräktighet har delfinen Fenah nedkommit med sin första kalv på Kolmårdens djurpark. Kalven föddes den 4 januari och födseln gick som planerat. Den lille kalven, som är en hane, tränar nu för fullt på att använda sina fenor.

– Det roligaste är framför allt att se hur gruppen av delfiner visar sin sammanhållning och tar hand om kalven och nästan bråkar om vem som ska få simma med den, säger Filip Johansson, djurdriftschef.

De första veckorna efter att en delfinkalv föds är kritiska och många dör en tidig död. Kolmårdens personal har därför övervakat kalven noggrant dygnet runt. Men allting har gått väl. Kalven vägde cirka 15 kilo vid födseln och var strax under en meter lång. Han väntas väga över 200 kilo och bli två till tre meter lång som vuxen.

– Det är fantastiskt. Det roligaste som finns i en djurpark är när djur föds. Vi är här för våra djur och när djuren mår bra så mår vi bra, säger Filip Johansson.

– Det är fantastiskt. Det roligaste som finns i en djurpark är när djur föds.

Filip Johansson, djurdriftschef på Kolmården, berättar för TT att en delfin fötts i parken.

Följ ämnen i artikeln