Tack alla läsare – för att ni inte tittar bort!

Uppdaterad 2017-12-20 | Publicerad 2017-12-18

7-åriga Mohammad Johaid sköts i ryggen när han försökte fly från militären. Tvillingsystern Mokarama, som också lyckades fly från att bli kastad in i ett brinnande hus, tröstade honom.

Aftonbladets läsare tittar inte bort – och har hittills gett 1,5 miljon kronor till vår insamling till Röda Korset, till förmån för rohingya-folket.

– Det här betyder mycket för våra möjligheter att hjälpa de mest utsatta, säger Anna Ernestam, tillförordnad generalsekreterare på Röda Korset.

 Lilla Asuma är nio månader och väger knappt fyra kilo. Hon har lunginflammation och krampar av sin höga feber. Sjuksköterskan Maj Gottarp och hennes kollegor gör allt för att kyla ner bebisen. Några timmar efter att bilden tagits dör Asuma.

Tack alla läsare!

Ni har hittills skänkt 1,5 miljon kronor till rohingyas barn – bara sedan i lördags.

– Det här visar på ett fantastiskt engagemang från Aftonbladets läsare och vi vill tacka alla som varit generösa och bidragit, säger Anna Ernestam.

Kampanjen #tittaintebort startades för att uppmärksamma den den etniska rensningen i Burma. Hundratusentals barn ur folkgruppen rohingya befinner sig nu i flyktingläger Bangladesh, under vidriga omständigheter.

– För hundra kronor kan vi bidra med rent vatten till 100 människor i en hel vecka och med de här pengarna kommer vi kunna nå ännu fler människor. Vi kommer bland annat byta ut massor av fallfärdiga latriner som smutsar ned vattnet i lägren till mer hållbara toalettsystem. Fungerande latriner är avgörande för att sjukdomar inte ska spridas, säger Anna Ernestam.

Kampanjen #tittaintebort är dock inte slut. Hjälpbehovet är fortsatt enormt.

– De flesta behöver hjälp från humanitära organisationer för att överleva. Flyktinglägren är överfulla och det saknas rent vatten och fungerande toaletter. Det finns hundratusentals barn i flyktinglägren i Bangladesh och många av dom har förlorat båda sina föräldrar och nu måste de ta hand om sig själva och sina syskon. De är i en väldigt utsatt situation, säger Anna Ernestam.

Så kan du hjälpa:

  • Sms:a AKUT COX till 72 900 och skänk 100 kr. 
  • Swisha valfritt belopp till 123 440 7474.
  • Bankgiro: 900 -8004 och Plusgiro: 900-800-4. Märk med ”Cox”

Det här kan du bidra med:

  • Matpaket, 59 kronor. Mat för en person i en månad.
  • Rent vatten, 83 kronor. Räcker till rent vatten i en vecka för 100 personer. 
  • Nödskydd för en familj, 119 kr. Innehåller presenning, rep, bambu och är det som flyktingarna i Cox’s Bazar bor i och ger skydd mot brännande sol, vind och regn.
  • Nöd-kit för kvinnor, 170 kronor. Varje nöd-kit innehåller en solcellsdriven ficklampa, handduk, klänning, kjol, underkläder, sarong, sandaler, tvättbara mensskydd och tvål. Grundläggande saker som är viktiga för att kunna bevara sin självständighet, ta hand om sig och röra sig ute. 
  • Läkare, 203 kronor per dag