Skräcktandläkaren får åtta års fängelse

Publicerad 2016-04-26

Jacobus van Nierop på en bild från 2009.

Jacobus van Nierop, 51, även känd som ”skräcktandläkaren”, döms till åtta års fängelse.

Han försökte fly till Kanada men utlämnades till Frankrike.

Van Nierop har lemlästat munnar på uppemot 120 patienter och åklagaren beskriver det som att han ”njöt av att orsaka smärta”.

Utdragna tänder, brutna käkar och blodförgiftning – närmare 120 patienter har fallit offer för den ökände tandläkarens hårdhänta behandling i Frankrike.

Den nederländske 51-åringen Jacobus van Nierop döms nu till åtta års fängelse i Frankrike för sina ”behandlingar”, meddelade domstolen under tisdagen, rapporterar BBC.

Kom leende till den lilla byn

Jacobus van Nierop rullade in med sin fyrhjulsdrivna bil till den lilla staden Château-Chinon på den franska landsbygden 2008. Då välkomnade byborna först den leende tandläkaren med cigarr i mungipan, eftersom det lilla samhället länge saknat tillgång till tandvård.

Men efter några år började en skräckfilmsliknande historia rullas upp.

Myndigheterna anade oråd och började jämföra patienternas erfarenheter. Det visade sig att patienter drogades i tandläkarstolen och när de vaknade upp var deras munnar vanställda.

En patient har berättat hur det hängde kvar köttslamsor efter ett ingrepp. En annan som skulle laga ett hål fick 17 tänder utdragna.

65-åriga Sylviane Boulesteix kommer aldrig att glömma tandläkarbesöket i mars 2012.

– Han gav mig sju eller åtta injektioner i tandköttet och ryckte sedan ut åtta tänder på en gång. Det forsade blod i tre dagar, berättar hon enligt lokaltidningen Le Journal du Centre.

”Njöt av att orsaka smärta”

Rättegången i en domstol i Nièvre avslutades på tisdagen och tandläkaren döms för grov misshandel och bedrägeri. Han får åtta års fängelse i Frankrike och döms att betala närmare 96 000 kronor i böter.

Åklagaren Lucile Jaillon-Bru säger att behandlingarna var ”onödiga och smärtsamma” och att van Nierop ”njöt av att orsaka smärta”. Försvaret hävdade att nederländaren lider av psykiska problem, men en expert som närvarade vid rättegången sa att tandläkaren visste precis vad han gjorde.

Jacobus van Nierop förbjuds också att någonsin mer jobba som tandläkare.

Följ ämnen i artikeln