Dödssiffran stiger efter skalvet i Italien

Publicerad 2016-08-25

Jordbävningskatastrofen i Italien förrvärras.

Minst 247 personer har bekräftats omkomna efter det kraftiga skalvet.

Samtidigt fortsätter arbetet för att försöka rädda människor som begravts under rasmassorna.

Vid 03-tiden på onsdagsnatten skakades centrala Italien av en kraftig jordbävning med en magnitud på 6,2. Flera byar i det drabbade området blev mer eller mindre helt förstörda. Skakningarna kändes ända till huvudstaden Rom. 

Minst 247 döda

Efter skalvet har över 4 000 räddningsarbetare och frivilliga arbetat desperat för att rädda människor ur rasmassorna.

Siffrorna över döda och skadade justerades uppåt flera gånger under gårdagen. Tidigt på torsdagsmorgonen kom beskedet från det italienska civilförsvaret att minst 247 människor har bekräftats döda, och fortfarande befaras siffran stiga.

Samtidigt hittas fortfarande överlevande i rasmassorna, och räddningsarbetarna kämpar nu mot klockan för att bland annat med hjälp av sökhundar lokaliseras så många som möjligt innan det är för sent.

Hittills har drygt 250 skadade människor förts till sjukhus.

Historisk stad helt raserad

En av de hårdast drabbade orterna är Amatrice, som förra året röstades fram till en av Italiens vackraste historiska städer. Drönarbilder över området visar hur hela staden har kollapsat efter skalvet.

Även mot den angränsande lilla medeltida staden Accumoli har katastrofen slagit hårt med många döda och skadade. Tusentals människor i området har även blivit hemlösa, uppgav borgmästaren Stefano Petrucci.

Premiärminister Matteo Renzi sa sent i går kväll att Italiens regering kommer att träffas under torsdagen för att diskutera vilka hjälpinsatser som ska sättas in.

– I dag är en dag för tårar, i morgon kan vi prata om uppbyggnad, sa han.

Sveriges statsminister Stefan Löfven har erbjudit svenskt stöd till Italien.

– Jag har naturligtvis skickat kondoleanser till premiärminister Renzi med anledning av det här. Det är en sorgens stund och vi kommer naturligtvis att samarbeta med Italien i den mån de ger uttryck för att de behöver hjälp, då finns Myndigheten för samhällsskydd och beredskap redo att bistå med hjälp, har han sagt i en kommentar till Aftonbladet.

Zoom: Se förödelsen efter jordbävningen

En flygbild visar Amatrice efter jordskalvet. Flytta fingret eller muspekaren över bilden för att zooma. Foto: AP/TT