Löfvens hyllning: Hon är en hjälte

Publicerad 2016-05-04

Stefan Löfven och Anna Kinberg Batra reagerar starkt på Klassresan

Stefan Löfven och Anna Kinberg Batra reagerar starkt på Klassresan – Aftonbladets granskning av klassklyftorna i Sverige:

– Den här kvinnan tillhör hjältarna i vårt samhälle, säger statsministern om städerskan Vladanka.

– En skarp beskrivning av ett samhälle som inte håller ihop, säger Moderaternas ledare om Klassresan.

Både Stefan Löfven (S) och Anna Kinberg Batra (M) har tittat på de nio filmerna i Klassresan. Här är deras kommentarer.

Om städerskan Vladankas berättelse från Norsborg

SL: "Den här kvinnan tillhör hjältarna i vårt samhälle, som gör ett fantastiskt jobb och sliter varje dag. Hon har säkert haft det kämpigt. Ändå är det några som tycker att hon ska ha ännu sämre lön."

AKB: "Vladankas berättelse handlar om hur tufft det är att komma till Sverige. Men också om hur stolt hon är över att hon har kunnat ta sig in på arbetsmarknaden."

Om Luis berättelse från Hallunda

SL: "Vi är alltför många som inte förstår hur det är bara några hållplatser bort. Det är en fara för samhället att vi inte känner till varandras villkor. De maktlösa riskerar att bli ännu mer maktlösa."

AKB: "Det här visar hur viktigt det är att försöka förstå hur samhället faktiskt ser ut. Om vi inte förstår varandra målar vi upp bilder av varandra som inte är sanna. Det är skadligt."

Om Ayas berättelse från Alby

SL: "De bestämmer sig för att pröva något nytt och starta eget, och lyckas med det, vilket jag verkligen vill gratulera till. Det är ett sånt fint exempel, det finns en oerhörd kraft."

AKB: "Känslan om två personer med liknande kunskap söker samma jobb men behandlas olika, det är det som berör mig i den här filmen. Så ska det inte behöva vara."

Om rektorn Terhis berättelse från Bredäng

SL: "Berättelsen om muren mellan två skolor som egentligen har en väg mellan sig, den är förfärlig. Om vi inte klarar att hålla ihop skolan så att människor från olika bakgrund möts i skolan, då får vi ännu svårare längre fram att hålla ihop vårt samhälle."

AKB: "Skolan är enomt viktig för om alla ska få möjlighet att komma in i samhället. Det börjar i skolan. Det är viktigt att vi inte accepterar att skolan är för dålig någonstans."

Om hiphoparen Isons berättelse från Mälarhöjden

SL: "Att vi i ett modernt Sverige har en situation där människor inte hittar någonstans att bo, det är bara förfärligt. Tack och lov går byggandet upp nu men vi behöver göra mycket mycket mer."

AKB: "Om man börjar känna sig hopplös, det är då det kan bli farligt. Det är då samhället inte blir som vi vill att det ska vara. Ingen ska behöva sova ute i Sverige."

Om 102-åriga Ruts berättelse från Hornstull

SL: "Den här damen är och har varit ryggraden i vårt samhälle. Vad vill vi nu lämna över till de som kommer efter oss? I grunden ställer hon frågan "vem ska ha råd?" Har man inte råd att skaffa sig en bostad, då blir det inget bra samhälle."

AKB: "Så länge som hon har varit med så har hon nog sett hur samhället förändrats på många olika sätt genom åren. Nu är vi ett av de bättre samhällena i hela världen. Då ställer vi också krav och blir oroliga när någon hamnar utanför. Det tror jag hon känner."

Om mäklaren Richards berättelse från Östermalmstorg

SL: "Det vore ännu roligare om fler kunde vara glada och känna den här lyckan, "jag har också fått en bostad". Jag vill bara att fler ska bli glada, och att det inte är sådana fruktansvärda skillnader som vi har."

AKB: "Att mäklare kan tjäna så mycket pengar i de här områdena där väldigt många vill bo, det beror ju på att det är sådan bostadsbrist. Det behöver Sverige göra mycket mer åt."

Om finansmannen Svens berättelse från Karlaplan

SL: "Jag jämför hans uttalande med den första kvinnan som uttalade sig, och som hade fått kämpa med låga löner. Det är så uppenbart att de som tjänar bra, de tycker att några ska ha låglönejobb. Vi ska inte sänka löner för de som redan har låga löner. Vi ska ge dem en möjlighet att utbilda sig."

AKB: "De som har det väldigt bra har ett ansvar att förstå hur samhället ser ut. Jag tycker att det är dåligt med parallellsamhällen. Jag tycker inte att man ska acceptera att vi lever så nära varandra, men i så pass olika världar. Och han talar om att ha låglönejobb. Det tror jag inte på, för jag vill hålla ihop Sverige."

Om tunnelbanetågföraren Henriks berättelse från Ropsten

SL: "Jag gjorde en sån här resa på röda linjen under valrörelsen. Och jag har själv gjort en resa under mitt liv från att ha varit barnhemsbarn, och förstår mycket väl betydelsen av ett samhälle som håller ihop och bygger på solidaritet."

AKB: "Det är inte alla orter som har tunnelbana. Det blir så tydligt i ett sådant här projekt och för honom som kör tågen längs den här linjen att det kan vara så små skillnader i tid och kilometer, men ändå så stora."

Sammanfattning

Efter visningen av de nio filmerna fick båda berätta hur de reagerade på Klassresan:

– Dessvärre ser samhället ut så att vi har för stora klyftor och det är därför som jag ägnar varje dag åt att se till att vi får ett mycket rättvisare samhälle. Det är därför jag är så enträgen på jobben, att vi ska ha EU:s lägsta arbetslöshet, svarar Stefan Löfven.

– Det är en vass och skarp beskrivning av ett samhälle som inte håller ihop. Med bara minuter emellan så finns det ju samhällen där vi lever nästan bredvid varandra men ändå inte tillsammans. Det accepterar inte vi, säger Anna Kinberg Batra.