Polisen varnar: Swish kan röja skyddade identiteter

Publicerad 2016-09-21

Den populära betalappen Swish kan röja personer som lever under allvarliga hot.

Till skillnad från hos andra banker döljer inte Nordea känsliga uppgifter för människor med skyddad identitet, rapporterar Ny Teknik.

– Det kan i vissa fall utsätta personer som lever under hot för en stor risk, säger Lennart Stenhammar vid Stockholmspolisen till tidningen.

Swish gör det möjligt att föra över pengar till personer genom att knappa in deras mobilnummer. Appen har blivit mycket populär. Antalet användare närmar sig fem miljoner.

Swish, som utvecklats av flera stora banker, beskrivs som en mycket säker app. Men nu rapporterar Ny Teknik att tjänsten kan röja känsliga uppgifter för personer som har skyddad identitet.

Medvetna om problemet

Närmare bestämt handlar det om att Nordea som, till skillnad från de andra bankerna som ingår i Swish-samarbetet, inte döljer information om kunder med sekretessmarkerade personuppgifter.

För att göra en överföring med Swish måste användare styrka sin identitet genom att logga in med ett mobilt bank-id. Bankerna har utvecklat egna lösningar för att hantera denna procedur.

Normalt sett visas kundens namn innan betalningen genomförs, för att avsändaren ska kunna vara säker på att betalningen hamnar rätt. De andra bankerna döljer namnet om mottagaren har skyddad identitet. Det gör dock inte Nordea. Enligt Anders Edlund, produktansvarig för Swish hos banken, beror detta på tekniska begränsningar i appen.

– När vi tecknar upp kunder är vi tydliga med att kommunicera att deras namn kommer att synas hos motparten, även om kunden i fråga har skyddad identitet, säger han till Ny Teknik.

Polisen: Kan vara farligt

Enligt polisen kan detta utgöra en säkerhetsrisk för personer med skyddad identitet.

– Det här kan i vissa fall utsätta personer som lever under hot för en stor risk, särskilt om man har fått sekretessmarkering men inte flyttat, säger Lennart Stenhammar vid Stockholmspolisen, till Ny Teknik.

I en intervju med Aftonbladet TV säger Anders Edlund på Nordea att systemet ska göras om:

– Vi har påbörjat ett arbete för att förändra detta, men jag kan inte säga exakt när det kan vara genomfört.

Följ ämnen i artikeln