Brotten mot barn som polisen inte klarar av

Publicerad 2016-06-23

Samhället står handfallet medan barn i Sverige dödshotas och utsätts för sexuella övergrepp på nätet.

Bevis förstörs, utredningar läggs ner och pedofiler går fria.

Brotten mot Nadja och de andra barnen vi har berättat om hamnar längst ner i polisens utredningshögar. Straffvärdet är lågt, från böter till ett till två års fängelse, för olaga hot, sexuellt ofredande, kontakt med barn i sexuellt syfte, olaga hot eller utnyttjande av barn för sexuell posering.

Den misstänkte är inte häktad.

Därför blir kötiden lång, poliser vittnar om “ett halvår eller längre”, innan de ens börjar gå igenom en dator. Och medan datorn står i kö hinner it-loggarna, som sparas i sex månader, förstöras.

Vissa fall utreds inte alls.

“Det händer att åklagare säger “Det är ingen idé att vi tar in den där datorn, det blir ändå inget”, säger poliser vi har talat med.

Ingen polischef jublar över utsikten att sysselsätta sin personal med brottslighet som tar lång tid att utreda utan att det blir några straff.

Inget samlat nationellt ansvar finns för sexualbrott mot barnen på nätet: inte ens en speciell brottskod.

Var brotten hamnar beror på hur en enskild polis väljer att se på brottet.

I Stockholm till exempel kan samma brott hamna på tre olika ställen – alltid sist i kön. Det kan bli ett fall för Barnahus, men de poliserna måste först ta alla brott som begås mot barn i hemmet, där barn bor med sina förövare. Hamnar det på Citypolisen måste brott som mord och våldtäkter gå först, då en misstänkt häktats. Det kan bli lokalpolisens ärende – men där finns inga specialiserade utredare.

– Det är alltså brott som begås mot kvinnor och barn som konkurrerar med varandra, säger Ulrika Hammarin, utredare på Citypolisens sektion för grova brott.

Samtidigt måste polisen slåss mot myndigheter i USA och Kanada, när bevisen ligger i en mejlbox på till exempel Hotmail, Gmail eller Facebook. Stora IT-företag som Microsoft kräver att minst två års fängelse ingår i straffskalan för att de ska lämna ut IP-adresser och abonnentuppgifter.

Pedofilens säkraste ställe är Kik, med en server som står i Kanada. Svensk polis måste be de kanadensiska kollegorna om hjälp att frysa den misstänkte gärningsmannens konto.

Om sajten inte samarbetar måste en svensk åklagare skriva en rättshjälpsbegäran på engelska som vandrar från justitiedepartementet och via två kanadensiska departement – ändå kan det bli nobben.

Om det inte redan har hunnit bli för sent.

Vilken hjälp barnen får beror på var i landet de bor.

Ändå handlar det om brott mot barn som i många fall drabbats hårt, av hoten och av att nakenbilder spridits på nätet.

Forskare och experters samlade bild är att övergrepp på nätet måste ses som lika allvarliga som sexuella övergrepp utanför nätet.

”Det är som att övergreppen aldrig upphör”, säger Linda Jonsson, doktor vid Linköpings universitet.

Hit kan du vända dig

BUP (Barn- och ungdomspsykiatrin)

Hit kan du både ringa själv eller få en remiss från exempelvis skolkurator. Det brukar gå fortare med remiss, men vissa fall prioriteras. Som första kontakt kan du också mejla om du inte vill ringa. BUP:s traumaenhet i Stockholm är en specialenhet för barn och unga som har varit utsatta för sexuella övergrepp. BUP Elefanten i Linköping har också en mottagning för utsatta barn och stor kunskap om barn och unga som exploaterar sig på nätet och i verkliga livet.

www.bup.se

Bris, barnens rätt i samhället

Hjälp för dig som är minderårig. Barnens hjälptelefon har nummer 116 111. Bris vuxentelefon om barn har nummer 077-150 50 50.

www.bris.se

Rädda Barnens föräldratelefon

Tel. 020-786 786 (finns även föräldramejl, foraldrar@rb.se).

www.rb.se

Föreningen anhöriga till sexuellt utnyttjade barn

Tel. 08-644 21 12. info@atsub.se.

www.atsub.se

Novahuset

Ideell organisation som erbjuder stöd till tjejer och killar som har blivit utsatta för någon form av sexuella övergrepp. Novahuset har tystnadslöfte, för inga journaler och alla kan vara anonyma.

www.novahuset.com

1000 Möjligheter

Ungdomsjour i Stockholm med chattverksamhet.

www.1000mojligheter.se

Killfrågor

En webbplats där de som är eller känner sig som killar kan diskutera och chatta.

www.killfragor.se

Tjejjouren

Tjejjourernas webbplats där de som är eller känner sig som tjejer kan diskutera och chatta.

www.tjejjouren.se

Ungdomsmottagningen på nätet

Ungdomsmottagning på nätet för unga mellan 12 och 25 år.

www.umo.se

Unizon

Samlar över 130 kvinnojourer, tjejjourer, ungdomsjourer, jourer specialiserade på sexuella övergrepp samt jourer för anhöriga till barn som utnyttjats sexuellt. Jourerna stöttar och skyddar kvinnor, tjejer, killar, barn, unga, transpersoner och män.

Sök närmsta jour på www.unizon.se

Barnrättsbyrån

Barnrättsbyrån är en öppen verksamhet som arbetar med barns rättigheter och som kan erbjuda enskilda barn och unga praktisk hjälp, stöd och rådgivning.

www.erstadiakoni.se/sv/barnrattsbyra/

Safeselfie

Hjälpsajt för alla som blivit utsatta för bildspridning på nätet, men också för vuxna – såväl föräldrar som professionella – att samla kunskap kring unga och bilder på nätet.

www.safeselfie.se