Ankara-ambassaden: Missuppfattningar

Uppdaterad 2016-08-23 | Publicerad 2016-08-20

Turkiet varnar flygresenärer för att ”Sverige har den högsta våldtäktsstatistiken i världen”.

Nu sätter svenska ambassaden i Ankara ned foten:

”Att jämföra rapporterade våldtäkter i Sverige med rapporterade våldtäkter i andra länder med annorlunda lag- och statistik-system beskriver inte verkligheten på ett riktigt sätt”, skriver ambassaden.

Aftonbladet berättade igår om hur resenärer i utrikesterminalen på Atatürks flygplats i Istanbul möts av annonsbudskapet ”Sverige har den högsta våldtäktsstatistiken i världen”, från den regeringstrogna tidningen Günes.

Turkiet-experten Paul Levin tolkar annonsen som en hämnd på Sverige efter kontroversen med Turkiets nya lagstiftning och utrikesminister Margot Wallströms tolkning och twittrande av den.

– Det verkar uppenbart att det är ett försök att ge tillbaka. Den turkiska nyhetsrapporteringen om Margot Wallström har väckt stor ilska i Turkiet, säger han.

”Har en bred definition”

Nu svarar UD genom ambassaden i Turkiets huvudstad Ankara. I ett meddelande som publicerades under fredagen skriver man att ”i ljuset av upprepade missförstånd om våldtäktsstatistik i Sverige bör följande noteras:”.

Ambassaden skriver att det inte går att jämföra olika länder med olika lag- och statistiska system gällande antalet rapporterade våldtäkter, och förklarar att Sverige i sin lagstiftning har en bred definition av vad som anses vara våldtäkt.

”Dessutom använder Sverige en bred definition när man räknar ut brottsstatistik. Varje lagöverträdelse registreras till exempel separat och alla rapporterade händelser räknas som brott, även om några av dem senare inte visar sig vara brottsliga”.

Uppmuntrar till rapportering

I går förklarade kriminologen Felipe Estrada, verksam vid Stockholms universitet, att Sveriges höga antal anmälda våldtäkter per capita inte betyder att risken att utsättas för våldtäkt är större i Sverige.

– Så är det naturligtvis inte. Ett högt antal anmälda sexualbrott kan vara uttryck för att ett samhälle tar kvinnors rättigheter på allvar.

Ambassaden i Ankara skriver dessutom att svenska myndigheter lägger stor kraft på att uppmuntra kvinnor och män som utsatts för sexuella övergrepp att rapportera brotten.

– Det finns stora mörkertal när det gäller sexualbrott. Och mörkertalen ser olika i olika länder. I länder där man tar sexualbrott på allvar kommer också mörkertalet att vara mindre, och där får man fler anmälda sexualbrott. Det är välkänt i forskningen, sa Estrada i går.