Tre års fängelse för nätpedofilen

Publicerad 2016-06-23

Den 22-årige mannen är den förste i Sverige som åtalast för våldtäkt via nätet.

Idag dömdes han till tre års fängelse av Attunda tingsrätt - men frias från våldtäkt.

Eftersom de sexuella handlingarna gick fort och barnen själva fört in fingrar och föremål i underlivet är det inte att jämföra med samlag, anser tingsrätten.

22-åringen i rättssalen tillsammans med sina försvarare Henrik Olsson Lilja och Björn Rothpfeffer.

Det är första gången en svensk domstol prövar om en person kan dömas för våldtäkt, utan att ha varit i samma rum. Tio av 22-åringens 89 offer har förmåtts föra upp fingrar och föremål i underliv och anus.

Kränkningen är lika allvarlig som andra våldtäkter, ansåg åklagare Tomas Mattsson, som yrkade på åtta års fängelse. Han stödjer sig på tidigare domar, bland annat en i Högsta domstolen, HD, som uttalar att för sexualbrott kan man dömas utan att ha befunnit sig i samma rum.

Men Attunda tingsrätt anser inte att brotten är att betrakta som våldtäkt, och skriver: “Enligt tingsrättens mening får det nämligen anses innebära en mindre allvarlig

kränkning att förmås att föra in sina egna fingrar eller själv valda föremål i underlivet än att få främmande fingrar eller föremål genom annans försorg införda där.”

Dessutom har de sexuella kontakterna varit kortvariga, och inte föregåtts av våld, tvång eller hot och inte gett några fysiska skador. 

Flickrum brottsplatsen

Tingsrätten anser även att det finns en skillnad i att barnen inte utfört de sexuella handlingarna i realtid framför en web-kamera, utan skickat bilder i efterhand.

Däremot döms 22-åringen för sexuella övergrepp mot barn.

Med tanke på att han vare bara 19 och 20 år yngre är tre års fängelse ett lämpligt straff, fastslår Attunda tingsrätt.

Brottsplatsen har varit flickrum runt om i Sverige. De flesta av flickorna är mellan 10 och 12 år. Den yngsta fem.

Mannen utgav sig för att vara mycket yngre. Han smickrade flickorna, kommenterade deras kroppar och övertalade dem att skicka bilder.

En pappa råkade se en bild i sin tioåriga dotters telefon, och polisanmälde.

Motivet: Var missnöjd

Polisen grep 22-åringen i april 2014: utredningen växte snabbt och pågick under ett och ett halvt år. Endast två av offren har själva polisanmält.

Den 22-årige mannen är tidigare ostraffad, och säger att han behöver vård.  Han säger sig inte ha vara sexuellt intresserad av barn. Han har valt yngre offer för att de var lättare att övertala.

Något riktigt motiv har han inte kunnat ge, annat än: “Jag var liksom missnöjd med mig själv.”

När han fick bilderna kände han att han hade lyckats med något, förklarar han.

Han ska betala totalt 924 000 kronor i skadestånd till 79 av offren.

Kerstin Weigl