Dåligt med snö på julafton

Publicerad 2011-12-19

SMHI: Glöm snö på lördag – om du inte bor i Norrland

Vit jul?

Glöm det – i alla fall om du bor i södra och mellersta Sverige.

Men norrlänningar kan iskallt räkna med snö på julafton.

DYSTER SYN Enligt SMHI kan alla som bor i södra och mellersta Sverige sluta hoppas. Julafton kommer att bli en snöfattig historia.

Grönt i söder, vitt i norr.

Så sammanfattar SMHI årets julafton.

Skåningar och smålänningar är särskilt olyckligt drabbade. Medan resten av landet får klart väder och sol, blir det moln och regn i södra Götaland.

– I söder blir det mellan en och fem plusgrader, där fortsätter det att regna fram till julaftonskvällen, säger Linnea Rehn, meteorolog på SMHI.

Plusgrader i söder

De milda västvindarna väntas dra in över Sverige redan under torsdagen.

I söder blir det mestadels plusgrader, i norr neråt tio minusgrader.

– I nordvästra Svealand och större delen av Norrland är det redan snö och den kommer ligga kvar till julafton. Men Götaland och östra Svealand får ingen snö, säger Martin Hedberg, meteorolog på klart.se

En månad försenad

Jämfört med hur det brukar vara är årets vinter en månad försenad. Statistiskt sett skulle det nu ha varit vinter i hela landet men den sträcker sig bara ner till Dalarna.

– Fast om man tittar på ett 20-årsperspektiv är den här vintern inte jätteudda. Det är de två senaste vintrarna som har varit riktigt kalla och snöiga och man präglas mycket av det som var nyss, säger Martin Hedberg.

För dem i söder som deppar över prognosen finns ändå tröst. Efter julafton blir det kallare igen och chanserna för snö ökar.

– De som bor i södra Sverige och prompt vill ha en vit jul får vänta till lite längre fram i julhelgen, om man inte vill åka någon annanstans. Tyvärr är jag ganska säker på att det inte blir någon snö på julafton, säger Martin Hedberg.