"Supermario" ska rädda Europa

Totala motsatsen till Silvio Berlusconi

Italiens nye premiärminister Mario Monti kallas för ”Supermario”

Lyckas han rädda Italien räddar han förmodligen euron av bara farten.

Förväntningarna är inte måttliga på nye premiärministern Mario Monti.

Inte blir de mindre av hans smeknamn "Supermario".

Men hos Volvo och Scania är han inte poppis.

Jag vet inte om 68-årige Monti gillar svamp men han kan definitivt behöva lite av de extra krafter som dataspelsfiguren Supermario får när han äter en supersvamp och sedan hoppar över det ena hindret efter det andra.

För vad som väntar Italiens nye ledare är en riktig kraftansträngning.

Med hjälp av den regering han ska bilda - främst bestående av experter - ska han driva igenom sparåtgärder och reformer för att få igång Italiens insomnade ekonomi. Något Silvio Berlusconi och andra politiker misslyckats totalt med de senaste 10-15 åren.

Saknar tillväxt

Italien har i stort sett inte haft någon tillväxt alls på 15 år. Under samma period har lönerna ökat med i snitt 40 procent.

Grundproblemet är inte att Italien har en stor statsskuld. Den har man haft länge och lyckats leva med. Men utan tillväxt finns det inga pengar att betala av skulden med. Noll tillväxt innebär att Italien måste låna pengar bara för att ha råd att betala räntorna på lånen. En i längden ohållbar situation.

Beundran för hans hårda nypor

Nu ställer såväl italienare som övriga Europa sitt hopp till att Monti ska lyckas med det politikerna inte klarat. Än så länge talar alla väl om den gråhårige ekonomiprofessorn och senatorn på livstid.

Med särskild beundran nämns hans hårda nypor som EU-kommissionär med särskilt ansvar för konkurrenslagarna. Monti vågade utmanade Bill Gates och vann när Microsoft blev dömda till 4,5 miljarder kronor i böter för att utnyttja sin dominerande ställning på marknaden.

Efter det gick Mario Monti smeknamnet "Supermario".

Monti stoppade också samgående mellan jätteföretagen General Electric och Honeywell.

Stoppade Volvo och Scania

I Sverige är han mest känd för att han stoppade samgåendet mellan Volvo och Scania. Monti ansåg att det skulle missgynna konsumenterna med bara en lastbilstillverkare.

Nu måste Monti tampas med en massa särintressen på hemmaplan samtidigt som landet är utsatt för ett starkt tryck från Europa att få styr på Italien.

– Italien ska vara ett inslag av styrka och inte av svaghet i EU, sa Monti efter att han fått regeringsuppdraget.

Fördelen: han är inte politiker

Montis fördel är att han inte är politiker. Han behöver inte tänka på omval. Tvärtom är det meningen att han ska kunna driva igenom skattehöjningar, pensionssänkningar och andra impopulära beslut.

Medan teknokratregeringen i Grekland bara har några månader på sig har Monti i nuläget ingen annan tidsgräns är valet 2013. Men partierna kan driva fram ett nyval före det.

Monti blir en stor kontrast till Berlusconi. Han beskrivs som lugn och utan personliga divalater. Förmodligen var det inte en slump att han den gångna helgen gick på mässa i katolska kyrkan tillsammans med sin fru. Budskapet var rätt tydligt, "inga fler sexskandaler".

Han är rent tysk i sin inställning till ekonomi. Försiktighet och ordning är ledord.

Monti är en del av Italiens finanselit, han är välkänd och respekterad i Bryssels korridorer. Det räckte med hans tillträde för att de italienska låneräntorna skulle börja dala från farligt höga nivåer.

Får räkna med motstånd

Men Monti kan räkna med hårt motstånd när han börjar ta itu med korruption, särintressen och nepotism i det italienska samhället

Förmodligen gör han klokt i att byta ut de välsittande kostymerna mot Supermarios rörmokardräkt.

Här är det grovjobb som gäller.