Haj dödade dykare i Australien

Publicerad 2012-03-31

Det är okänt vilken typ av haj det var som gick till attack. På bilden syns en vithaj.

Peter Kurmann, 33, var ute och dök med sin bror när hajen gick till attack.

Trots snabb hjälp gick hans liv inte att rädda.

Det var den fjärde dödliga hajattacken på kort tid i delstaten Western Australia.

Peter Kurmann dog efter en hajattack.

Bröderna Kurmann dök på lördagsförmiddagen utanför Geographe Bay, cirka 30 mil utanför Perth, när hajen attackerade.

– Den överlevande brodern säger att han såg en hajliknande form på runt fyra meter, säger polischefen Tony Cappelluti.

Farliga vatten

En närliggande båt kom till undsättning efter att hajen anfallit den ena brodern. Men trots deras insats gick livet på Peter Kurmann inte att rädda, utan han dog av sina skador. 

– De hade inte sett en haj och de har inte inkommit några fler iakttagelser av haj i området så det finns ingen beskrivning av vilken sorts haj det är. Vi vet inte vilken art det är, säger Tony Capellutti vid polisen i Western Australia.

Staten Western Australia har rankats som världens hajfarligaste plats sedan tre män inom loppet av två månader dött efter attacker. Lördagens attack var den fjärde i raden, rapporterar Perth Now.

Sökinsats efter hajen

Det australiska fiskeriinstitutet, The Department of Fisheries, sökte under lördagen efter hajen med flygplan och båt. Med hjälp av bitmärkena kommer de att analysera fram vilken sorts haj det var som dödade Peter Kurmann.

Trots att dagens attack är den fjärde i raden med dödlig utgång finns det inga siffror på hur många hajar det finns i området. Men ett forskningsprojekt pågår för att räkna de som finns utanför delstatens kuster.

”Fick rysningar”

På grund av attacken stängdes stranden Bentham beach stängdes för besökare resten av helgen.

Dykaren Paul Donegan, 32, säger till den australiska tidningen att han fick rysningar när han fick höra om olyckan. Han dök själv i samma område i går.

– Jag surfar inte lika mycket längre på grund av allt som hänt, men man måste fortfarande kunna ha lite kul. Men när man hör att det händer så ofta, då tänker man till en gång extra.