Polisen: Kan ha lämnat Sverige

Publicerad 2012-02-11

Sara kan redan vara förd till Mellanöstern för att giftas bort.

Maxstraffet för tvångsgifte är två års fängelse – men snart kan det dubbleras.

Kicki Åhré Älgamo.

I delar av Mellanöstern och Asien styrs kvinnornas sexualitet av familjens män. Om kvinnan hävdar sin egen rätt att välja make kan hon dödas för att återställa familjens heder.

Tusentals unga flickor i Sverige lever i familjer som upprätthåller hederskulturen. 8 500 unga är oroliga att inte själva få välja vem de ska gifta sig med, enligt Ungdomsstyrelsen.

Kickis Åhré Älgamo är utredare med inriktning på hedersbrott hos Södertörnspolisen. Hon är kritisk till att Sara placerades i ett familjehem bara tre mil från hemstaden:

– Det är svårare för en familj att hitta en flicka som placerats långt bort. Det är alltför ofta där missarna sker, säger Åhré Älgamo.

”Syskonen pressas”

Men hon är inte förvånad att pappan uppges ha hittat dotterns familjehem:

– Det är inte ovanligt att flickan saknar syskonen och talar om för dem var de finns. Sedan pressas syskonen hemma. Det gäller att ha en

strategi för att fylla tomrummet som uppstår när en flicka rycks från syskonen, säger Åhré Älgamo.

Tror du att Sara fortfarande är i Sverige?

– Statistiskt sett är hon inte kvar i landet.

Åhré Älgamo anser att polis och socialtjänst har blivit bättre på att hantera hedersproblematik det senaste decenniet. Men bara i medelsvåra ärenden, inte i akuta lägen:

– Vi fick ett tips om en tjej som skulle föras från Norge via Arlanda till norra Irak. Jag ägde inte ärendet, men alla ringde mig desperat och frågade: ”Vad gör vi?”

– Tipsaren utgick från hennes kurdiska namn, som inte stämde med hennes registrerade namn i Norge. För att kunna fatta beslut om omhändertagande måste det finnas en identitet. Vi hade åtta timmar på oss, men hann inte.

Lutar åt höjt straff

Snart kan Sverige få en nationell enhet som samordnar arbetet mot tvångsäktenskap. Det tänker regeringens utredare Göran Lambertz föreslå i maj:

– Som i Norge och England. En nationell enhet vet mer och kan snabbt besluta vad som bör göras.

Han tänker också föreslå att tvångsäktenskap får en egen brottsrubricering – äktenskapstvång – och att maxstraffet på två år höjs:

– Det lutar åt fyra år, säger han.

Hittills har ingen dömts för tvångsgifte i Sverige.