Världen skakar

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-09-17

Fler banker är nära konkurser

Krisen har bara börjat.

Ännu fler banker är på väg att gå omkull.

De närmaste dagarna kan bli avgörande för världsekonomin.

En börsmäklare i Frankfurt igår.

I måndags gick den anrika investmentbanken Lehman Brothers i konkurs. Gårdagen blev lika nattsvart.

Runt om i världen rasade börserna. Den svenska börsen sjönk med två procent och hittills i år har mer än en fjärdedel av värdet raderats ut.

Nervös väntan

Trots finanskrisen lämnade USA:s centralbank sin viktigaste styrränta oförändrad, till mångas besvikelse.

Investerare över hela världen väntar nervöst på om ytterligare jättebanker ska kollapsa. Störst är oron för två amerikanska bolag:investmentbanken Goldman Sachs, som i går lämnade en katastrofrapport och försäkringsjätten AIG. Försäkringsbolaget, med 100 000 anställda, var i akut behov av att låna 500 miljarder svenska kronor de närmaste dagarna för att inte gå omkull. Natten mot onsdag blev det klart att USA:s centralbank går in och köper upp 80 procent av företaget för att undvika konkurs.

Något som experterna tror skulle få långt värre följder än konkursen i Lehman Brothers.

Avgörande dagar

De närmaste dagarna blir avgörande.

– Inom en vecka borde vi veta om ytterligare banker går omkull, säger Anders Andersson, chefredaktör på Starta Eget.

AIG finns sedan 30 år i Sverige och flera svenska kommuner har tecknat sina kollektiva sjuk- och olycksfallsförsäkringar i bolaget.

Oron har nu också spridit sig till den svenska ekonomin.

Swedbanks aktie rasade i går med nästan 8 procent på Stockholmsbörsen efter beskedet att man lånat ut nio miljarder kronor till konkursdrabbade storbanken Lehman Brothers. Men risken att svenskbanken inte ska få tillbaka pengarna bedöms liten eftersom det finns säkerhet på 8,8 miljarder i form av fastigheter.

Har ni ytterligare affärer med andra amerikanska banker som kan dras in i krisen?

– Enligt banksekretessen så ska man inte prata om sina kunder. Lehman är ett undantag på grund av att de ansökt om konkurs, säger Johannes Rudbeck, chef för Investor relations på Swedbank.

Finns det risk att fler konkurser väntar amerikanska banker som ni gör affärer med?

– Vi kan tyvärr inte garantera att någon sådan risk inte förekommer, säger Johannes Rudbeck.

Även SEB och Handelsbanken har lånat ut pengar till Lehman, men betydligt mindre summor.

Tomas Flodén, chefsekonom på Finansinspektionen, menar att de svenska bankerna klarar av eventuella förluster.

– De ligger inom deras buffert för oförutsedda händelser.

USA

Regeringen i Washington har gjort klart att skattebetalarna inte ska behöva stå för finanskrisen.

Men det tror inte marknadsanalytikerna på.

– Dominobrickorna blir bara större och kommer hela tiden närmare varandra. Till slut måste politikerna rädda Wall Street, säger Tom Gallagher på ISI Group.

Finanskrisen väntas förändra hela bankvärlden.

FRANKRIKE

”Wall Street: le choc!” Liksom finanstidningen Les Echos så ägnade samtliga, franska tidningar i går sina förstasidor åt finanskrisen. Prognoser och gissningar för Frankrike haglade: minus 20 procent på fastigheter, svårare att få lån och hög arbetslöshet. Oroliga blickar riktas nu mot försäkringsbolagen.

Frankrikes statsbudget har inga reserver att ösa ur.

TYSKLAND

Oron på Wall Street är förstasidesstoff i de flesta stora tyska tidningar. Tyskarna är rädda för att krisen ska leda till högre arbetslöshet.

– Vi går mot mindre rosenröda tider, sa landets finansminister Peer Steinbrück i går. Men det finns ingen grund för att tro att världen skulle gå under eller att tysk ekonomi skulle bryta samman.

STORBRITANNIEN

”Meltdown Monday” följdes av ”Terrible Tuesday”. Storbritanniens största bolåneinstitut, HBOS, riskerar att kollapsa och 100 000 jobb inom finanssektorn kan försvinna.

Kaoset fick Bank of England, som förra året räddade Northern Rock, att skjuta till ytterligare 243 miljarder kronor.

Britterna plågas redan av stigande inflation, svag tillväxt och ökad arbetslöshet.

SYDAFRIKA

JOHANNESBURG. Den sydafrikanska marknaden har klarat sig relativt helskinnad. Försäkringsjätten Old Mutual – som bland annat äger svenska Skandia – har drabbats hårdast med ett aktiefall på nästan fem procent. Nu oroar sig experterna för att utländska investerare ska undvika marknader som Sydafrika.

– Läget är helt klart instabilt, säger börsanalytikern David Shapiro.

AUSTRALIEN

SYDNEY. Den högsta inflationen på över sex år, tredubbla prishöjningar på basvaror i matbutikerna, en fast bolåneränta på över 8 procent och rekorddyr bensin innebär tuffa ekonomiska tider för Australiens befolkning. Enligt premiärminister Kevin Rudd befinner sig landet inte i finansiell kris.

THAILAND

Thailand drabbas hårt eftersom USA är landets viktigaste exportmarknad.

Oljeberoendet och de stigande energipriserna har redan satt djupa spår i thailändarnas plånböcker.

För Thailand gäller det nu att så snart som möjligt lösa de interna politiska problemen för att på så sätt dämpa effekten av kollapsen på Wall Street.

ARGENTINA

Latinamerikas sköra ekonomier tappade andan efter Lehman Brothers ”bancarrota”. ”Som en jordbävning” beskriver tidningen La Nación effekten i Argentina.

I Brasilien föll São Paulo-börsen med 7,6 procent. För Argentina är läget så illa att risknivån för investeringar i landet nu ligger på samma höga nivå som under de värsta krisdagarna i början på 2000-talet.