Lyckades fly från björnen

Uppdaterad 2012-09-10 | Publicerad 2012-09-09

Thomas, 26, tvingades upp i jakttorn – stannade en hel natt

Älghundsträningen förvandlades till en hel natt på passet för Thomas Olsson, 26, från Långbo.

En ilsken björnhona gick till attack och tvingade honom att fly upp i ett jakttorn.

– Det blev mörkare och mörkare och jag hörde björnen vråla, säger han.

Thomas Olsson skulle träna sin älghund Aqila, 15 månader, i skogarna utanför Rossen, sydväst om Järvsö i Hälsingland. Men onsdagens träning tog mer tid än det var tänkt.

– Aqila gjorde ståndskall och jag trodde det var älg, men så kommer hon springande och det var en björn som jagade henne, säger Thomas Olsson.

Hade bara t-shirt

Med björnen rusande mot sig hann han avlossa ett skott när den ilskna honan bara var tre meter från honom.

– Jag hann bara få upp bössan i midjehöjd. Efter smällen sprang björnen i väg men höll sig kring mig och hunden, säger Thomas.

Som tog sin tillflykt upp i ett jakttorn i närheten.

– Det blev mörkare och mörkare och jag hörde björnen vråla, hon försvarade ­sina ungar och var riktig elak. Jag tänkte att jag hade större chans att klara mig om jag klättrade upp och det var nog tur att älgpasset fanns där, säger han.

Utan telefon och i bara ­t-shirt blev han kvar i tornet medan mörkret föll. Aqila skällde på björnhonan och björnen skrek ilsket tillbaka i snåren nedanför. Thomas satt i tornet från åttatiden på kvällen till fyra på morgonen.

– Jag kunde ju inte ringa efter­ hjälp, men till slut kom de och letade efter mig. Det var nog tur att det gick så bra som det gick, säger Thomas.

”Skötte sig jättebra”

I säkerhet larmades polis och länsstyrelsen eftersom det kunde vara fråga om jaktbrott om björnhonan, som visade sig ha två ungar, hade träffats av hans skott.

– Vi gjorde eftersök och det blev ingen träff när jag sköt i självförsvar. Vi hittade inget blod i spåren, men med dem kunde vi mäta upp avståndet mellan mig och björnen, säger han.

För Aqila gick det bra och Thomas tror att hennes agerande kan ha räddat honom.

– Hon kanske skrämde i väg björnen och skötte sig jättebra, men å andra sidan var det ju hon som lockade till sig den, haha.

Efter åtta år som examinerad jägare var mötet på tre meters håll hans första närkontakt med björn.

– Och jag vill nog inte komma närmare än så.

De svenska björnarna är allätare

Den svenska björnstammen ­består av cirka 3 200 djur.

I dag finns de från norra Svealand och norrut. Tätast är förekomsten av björn i Jämtland, Norrbotten och Dalarna. Men trenden är att stammarna sprider sig sakta söderut och österut. Riksdagens mål är att minst 100 honor ska föda ungar varje år.

De svenska björnarna är all­ätare och livnär sig främst på bär, växter och kött. De slår själva älg och ren men äter också kadaver.

Källa: Naturvårdsverket