”Mest jordlika planeterna någonsin”

Uppdaterad 2013-09-13 | Publicerad 2013-04-19

NASA har upptäckt tre så kallade superjordar.

En av planeterna är den mest jordlika planeten som någonsin upptäckts.

– Upptäckten av de här stenplaneterna i den beboeliga zonen för oss närmare något som liknar vår hemplanet, säger John Grunsfeld från NASA.

Det är med hjälp av Keplerteleskopet som NASA gjort de nya fynden. Två planetsystem med totalt tre superjordar har hittats. Information kring upptäckten släpptes idag.

De tre planeterna är alltså av rätt storlek, på rätt avstånd från solen och alltså i den beboeliga zonen.

Två av planeterna, Kepler-62e och f, cirkulerar kring samma stjärna. Den är något mindre än vår egen sol, samtidigt som planeterna är större än Jorden.

Kepler-62f är bara 40 procent större än jorden och är därmed den mest jordlika planeten man känner till, i en stjärnas beboeliga zon. Den tros, likt jorden, vara en stenplanet.

Ytterligare två superjordar

Den andra planeten, Kepler-62e, cirkulerar kring stjärnan nära den inre gränsen av den beboeliga zonen. Den är ungefär 60 procent större än Jorden.

Planet nummer tre cirkulerar kring en andra stjärna, Kepler-69. Den jordlika himlakroppen har än så länge bara namnsuffixet "c" och är 70 procent större än jorden.

Kepler-69c cirkulerar kring sin stjärna, inom den beboeliga zonen.

Astronomer är osäkra på kompositionen av planeten, men dess cirkulationstakt kring stjärnan kan tyda på att den liknar Venus.

"Är en milstolpe"

Astronomer kommer nu fortsätta att studera de nya planeterna, för att ta reda på mer om vad de består av och vilka förutsättningar för liv som finns på dem.

– Vi vet bara om en stjärna med en planet med liv på, vår sol. Att hitta en planer i den beboeliga zonen runt en stjärna som liknar vår är en milstolpe i jakten på att hitta en riktigt jordlik planet, säger Thomas Barclay, en av vetenskapsmännen som arbetar med Keplerteleskopet.

Under dess första verksamma tid hittade teleskopet mestadels stora gasplaneter som befann sig nära sin stjärna. De är enklare att hitta på grund av sin storlek.

Med tiden har vetenskapsmän dock finjusterat teleskopet till att hitta allt mindre planeter. Man tror att det bara är en tidsfråga innan man hittar en planet av jordens storlek.

Följ ämnen i artikeln