Åtta döda i Egypten

Uppdaterad 2013-01-26 | Publicerad 2013-01-25

Åtta personer uppges ha dödats när nya uppror skakar Egypten.

I staden Suez tillkallades armén när tiotusentals människor protesterade mot landets president Muhammad Mursi och Muslimska brödraskapet.

– Det är en fortsättning på revolutionen, säger aktivisten Wael Eskander.

Missnöjet mot president Mursi som tog över styret över Egypten efter Hosni Mubaraks fall håller på att koka över – två år efter upproret mot regimen.

Tiotusentals människor protesterade på gatorna mot presidenten och hans parti Muslimska brödraskapet som anklagas för att ha svikit revolutionen som tog honom till makten.

Urartade

”Gå ut på torgen så att vi äntligen når revolutionens mål” uppmanade oppositionsledaren Mohamed ElBaradei på sin mikroblogg, skriver TT.

Demonstrationerna ägde rum på flera håll i Egypten men urartade i våldsamheter i huvudstaden Kairo och i Suez. I Suez uppgavs först fyra personer ha skjutits ihjäl, enligt källor till nyhetsbyrån Reuters.

Senare under kvällen steg dödsiffran och minst åtta människor ska ha dött, skriver TT. Enligt Reuters rör det sig om sju demonstranter och en soldat.

Soldater skickades till staden vid Suezkanalen för att bevaka under natten.

Säkerhetschefen i Suez säger till Reuters att myndigheterna bett armén om förstärkning "tills vi kommit igenom denna svåra tid", skriver TT.

Angreps med tårgas

Minst 252 människor uppges också ha skadats när polis angrep demonstranter med tårgas, skriver AP.

– Det vi ropade efter 2011 är samma som vi ropar efter nu: bröd, frihet och social rättvisa. Vi har inte fått något av det ännu. Vi vill att Muslimska brödraskapet ska veta att det egyptiska folket fortfarande vill ha de här tre sakerna. Vi kommer inte att ge oss, säger Hanna Aboulghar, svensk-egyptisk barnläkare och aktiv inom de egyptiska socialdemokraterna till TT.