Vi föll för parabolfåtöljen

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-02-09

Kärleksparabolen tillåter två människors kroppar att sjunka ner i ljuvligaste rosa mjukhet.

Ja, det är en äkta parabol.

I dag öppnar möbelmässan i Stockholm.

GJORD FÖR KÄRLEK Sitta vackert i parabol? "Parabolic Love" heter fåtöljen, som provliggs av Jenny Nordmark och Amelia Yue Yee Chong. Fredrik Kjellgren på Högskolan för design & konsthantverk i Göteborg har formgivit.

Aftonbladet tjuvkikade medan hela härligheten packades upp - och fann att årets mässa sneglar i backspegeln, mot förra seklet. Svenskt Tenn sammanfattar vad som hänt under 80 år. Tidningen Sköna hem, som varje år utser Årets möbel, visar på parad de senaste 15 årens vinnare.

Klassiskt går hem

För svenska folket älskar fortfarande klassiskt modernt, i stil med Yngve Ekströms Lamino från 1956. Den som blev "seklets möbel" i tidningen Sköna hems omröstning.

Så vill vi sitta fint.

- Även ungdomar sparar och sparar för att kunna köpa de dyra klassikerna, säger Charlotte Melander, projektledare för mässan. Man värderar kvalitet och har lämnat slit-och-släng.

Och de nya stolarna?

Allt går att använda

Vi såg stolar av cykelslangar, trädgårdsslangar, plåt och plast. Och många fler humornummer som denna 2000-talsstol, en parabol som botten, 1,20 i diameter, generöst vadderad och i en ceriserosa nyans som får hjärtat att mjukna. Fredrik Kjellgren på Högskolan för design & konsthantverk i Göteborg har formgett den. Han är en av alla unga, förhoppningsfulla, som söker tillverkare.

På söndag öppnas mässan för allmänheten.

Kerstin Weigl

Följ ämnen i artikeln