Särskilda rekommendationer för ovaccinerade

Publicerad 2021-09-09

Den 29 september lättas restriktionerna.

Enligt Anders Tegnell kommer det krävas särskilda rekommendationer för ovaccinerade.

– Vissa rekommendationer kommer att fortsätta gälla för personer över 16 år som inte är vaccinerade, säger statsepidemiologen.

Den 29 september släpps i princip alla restriktioner.

Samtidigt pågår arbetet med vaccineringen, och många har ännu inte tagit sin första dos.

– Vi är på väg mot ett stort skifte i vårt arbete, nu när det är bestämt att restriktionerna kommer att hävas 29 september. Det finns en stark korrelation mellan det och vaccinationsarbetet. Vi har kommit långt men behöver kommer längre för att nå längre fram, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

– Det kommer att betyda att för de som inte är vaccinerade så kommer det behöva finnas rekommendationer.

Vilka insatser det rör sig om är ännu inte klart.

– Vi jobbar med den frågan. Det gäller att hamna rätt i det läget. Vi får återkomma, men det blir nog mycket den inriktningen att det blir liknande råd som de som gäller i dag, säger Tegnell.

Tegnell kan inte heller säga hur länge sådana rekommendationer skulle kunna gälla för ovaccinerade.

– Det beror helt på den fortsatta smittspridningen. Förmodligen en hyfsad tid framåt.

”Inte ett straff för ovaccinerade”

För Aftonbladet utvecklar Tegnell vad särskilda rekommendationer för ovaccinerade skulle kunna komma att innebära.

– Är man inte vaccinerad får man fortsätta leva ungefär som vi lever idag. Det blir ett stort individuellt ansvar, säger han.

Det kommer alltså inte handla om att vaccinerade och ovaccinerade personer inte tillåts göra samma saker, som att äta på restauranger eller gå på en fotbollsmatch.

– Det finns inga möjligheter till annan typ av kontroll till detta. Men man kan tänka sig att man kan få personer som inte är vaccinerade att undvika platser där det är mycket trängsel, genom att informera om smittriskerna där, säger Tegnell.

Han säger också att Folkhälsomyndigheten fått uppfattningen om att det finns en stor förståelse bland Sveriges befolkning när det kommer till eventuella särskilda rekommendationer för ovaccinerade.

– Det här handlar inte om att vi lägger ett straff på ovaccinerade. Det handlar om att upplysa om att de befinner sig i en annan typ av riskkategori än vaccinerade.

Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Riktade vaccininsatser

Anders Tegnell säger vidare att vaccinationsarbetet inte är avklarat.

– Vi har en hel del kvar att göra i de yngre åldersgrupperna. Det är uppenbart att man behöver jobba mer i åldersgrupperna 30–39, där det är nästan 30 procent som inte är vaccinerade alls.

Inkomst och utbildning och födelseregion spelar också in för vaccinationsviljan.

Folkhälsomyndigheten har tittat på vilka grupper som behöver särskilda inriktade insatser när det kommer till vaccineringen.

En grupp som man måste jobba mer med att nå fram till är yngre personer. Även bland utlandsfödda personer är vaccintäckningen lägre, enligt Tegnell.

– Tittar man på inkomst och ålder ser man samma tendens. Det visar tydligt på kopplingar mellan faktorerna födelseland och inkomst. Men man ser en bättre sanning när man kommer upp i åldrarna. Framförallt i yngre åldersgrupperna har vi ett stort arbete kvar med att nå dem, säger han, och fortsätter:

– Ju högre utbildning man har ju mer vaccinerad är man, det gäller alla, även de som är födda i Sverige faktiskt.