Nationellt nödläge utlyst i Etiopien

TT-AFP-Reuters

Uppdaterad 2021-11-03 | Publicerad 2021-11-02

Regeringen i Etiopien har utfärdat ett nationellt undantagstillstånd.

Detta efter att terrorstämplade TPLF intagit en strategiskt viktig stad.

Enligt statliga etiopiska medier är det uppenbart att gruppen försöker nå huvudstaden Addis Abeba.

”Undantagstillståndet syftar till att skydda civila från övergrepp som som begås av terroristgruppen Tigreanska folkets befrielsefront (TPLF) i olika delar av landet”, meddelar regeringen via den statliga etiopiska tv-kanalen Fana.

Regeringen säger vidare att Tigraystyrkorna och deras allierade utgör ett ”allvarligt och nära förestående hot” mot landets överlevnad.

Parlamentet väntas godkänna det nationella nödläget inom de kommande 24 timmarna, rapporterar Fana. Nödläget kommer att vara i ett halvår.

Åtgärder som kan tillämpas är bland annat utegångsförbud, blockerade vägar och visitationer av ”alla som misstänks samarbeta med terrorgrupperna”, alltså TPLF och dess allierade, enligt Fana.

Medlemmar av den etiopiska nationella försvarsstyrkan som tillfångatagits av TPLF marscherar mot fängelset i Mekele i Tigray i norra Etiopien. Bilden är från i somras.

Invånare ska försvara sig

Nödläget innebär också att myndigheterna har rätt att tvångsinkalla vapenägare i en viss åldersgrupp till att strida samt att stänga medier som direkt eller indirekt ger sitt stöd till TPLF.

Huvudstadens invånare har beordrats att med säkerhetsstyrkornas hjälp organisera sig i sina bostadsområden för att försvara sig. Alla med vapen ska registrera sig inom två dagar.

USA:s ambassad i Etiopien uppmanar amerikanska medborgare som befinner sig i landet att vara förberedda på att lämna.

USA varnar TPLF

Tidigare under tisdagen hade USA:s sändebud till Afrikas horn också varnat TPLF för att fortsätta sitt avancemang söderut i landet – och specifikt från att avancera mot huvudstaden Addis Abeba.

– Låt mig vara tydlig: Vi motsätter oss helt att TPLF går in i eller försöker belägra Addis (Abeba), sade sändebudet Jeffrey Feltman.

Uttalandet ska ses i skenet av de senaste dagarnas uppgifter om att TPLF intagit de strategiskt viktiga städerna Kombolcha, med flygplats, och Dessie i Amhararegionen. Kombolcha ligger drygt 25 mil norr om Addis Abeba.

Jeffrey Feltman är USA:s särskilde sändebud för Afrikas horn, där Etiopien ingår. Arkivbild.

Under tisdagen meddelade USA:s president Joe Biden att han utesluter Etiopien från ett frihandelsavtal med anledning av vad han kallar för övergrepp mot mänskliga rättigheter under konflikten i regionen Tigray.

Striderna mellan tigreanska styrkor och det etiopiska centralstyret bröt ut i november i fjol. Hundratusentals av Tigrays omkring sex miljoner invånare har drivits på flykt.

Tugray-området ligger i norra Etiopien.