Skolpeng gick till Somalia – två döms

Micke Larsson/TT

Jens Bornemann/TT

Publicerad 2022-04-29

Pengar från friskolan Römosseskolan, med tre enheter i Göteborg, skickades till Somalia. Gratis arbetskraft gjorde att pengar blev över, enligt den tidigare skolchefen. Arkivbild.

Drygt tolv miljoner kronor av friskolan Römosseskolans skolpeng försvann till bland annat Somalia.

Nu döms en tidigare skolchef till fyra och ett halvt års fängelse för grova bokföringsbrott och grov förskingring.

Enligt hans försvarare kommer domen troligen att överklagas.

Pengarna, som enligt fakturorna gick till it-tjänster, skickades i stället vidare till Somalia.

Nu döms Abdirizak Waberi, tidigare rektor för Römosseskolan, för grov förskingring av mer än tolv miljoner kronor och för grova bokföringsbrott.

”Den tidigare rektorn tyckte att det var en bra idé att låta sitt bolag fakturera Römosseskolan för it-tjänster och använda pengarna till bland annat projekt i Somalia. Problemet är att arbetena inte utfördes”, säger Robert Eneljung, rådman och juristdomare i målet, i ett pressmeddelande.

Skolor i Somalia

Abdirizak Waberi har hela tiden nekat till brott. Under rättegången hävdade han att pengar som skolan skulle ha använt för it-service i stället kunde skickas till Somalia, eftersom flera personer skötte datorservice och digitalisering gratis.

– Han är ledsen för bedömningen och tycker inte att tingsrätten tagit till sig vad han sagt, säger försvarsadvokaten Allan Stutzinsky om domen.

Enligt Waberi, som är tidigare moderat riksdagsman, stämmer det inte att it-tjänsterna aldrig utfördes. Han anser också att summorna är i linje med vad andra skolor betalat för motsvarande tjänster.

Allan Stutzinsky räknar med att domen kommer att överklagas.

– Ja, det ligger ju nära till hands att anta att jag kommer att få det uppdraget, säger han till TT.

Tingsrätten dömer Abdirizak Waberi till samma straff som chefsåklagare Henric Fagher på Ekobrottsmyndigheten yrkade på under rättegången.

Åklagaren hävdar att Römosseskolan betalat orimligt mycket för it-tjänster, jämfört med andra skolor. Fakturorna kom dessutom från två bolag som Waberi själv kontrollerade. Sedan godkände han dem själv, för skolans räkning.

Samtidigt gick en del av pengarna till dyra resor till andra länder, enligt GT.

Utöver Waberi döms även en medåtalad kvinna för flera grova bokföringsbrott, till villkorlig dom.

Båda åläggs också näringsförbud, samtidigt som bolaget som utfärdat fakturorna i fallet ska betala en miljon kronor i företagsbot.

Föreningen bakom Römosseskolan får också en företagsbot, men slipper betala den eftersom det enligt rätten skulle drabba föreningen onödigt hårt.

– I allt väsentligt gick tingsrätten på vår linje, men de har en avvikande uppfattning om företagsboten, säger åklagaren Henric Fagher.

– Men det är för tidigt att ta ställning till om delar av domen ska överklagas eller inte.

Riskerar att stängas

Römosseskolan har tre skolor i nordöstra Göteborg. Verksamheten drivs av föreningen Framstegsskolan. Abdirizak Waberi polisanmäldes sedan föreningens styrelse, och en revisor, reagerat över de höga it-kostnaderna.

Parallellt med processen om misstänkta ekobrott pågår en rättsprocess om själva skolorna. Skolinspektionen har sedan i oktober velat stänga skolorna, eftersom man inte litat på att skolans ledning haft kontroll över ekonomin.

Skolorna är dock fortfarande öppna, i väntan på nya prövningar av Skolinspektionens beslut.