Sjöräddningsbåt gick hårt på grund men larmade inte – tre fördes till sjukhus

Publicerad 2021-12-05

Sjöräddarna var ute i Stockholms skärgård.

Ambulanshelikopter och polis kallades ut efter att Sjöräddningsbåten Anna Sofia gått på grund.

Sjöräddarna bad inte om hjälp förrän de tagit sig i land – trots att båten och tre personer skadades.

– De kolliderade med land under en mörkerövning. Båten är omhändertagen av polisen för teknisk undersökning, säger kommunikatören Mats Ryde på Sjöräddningssällskapet.

Tre frivilliga sjöräddare var ute med båten Anna Sofia. Plötsligt gick de på grund vid Träskö i Stockholms skärgård på torsdagskvällen förra veckan.

Alla tre skadades. Två av dem kastades i vattnet.

– Jag kan inte uttala mig om det i och med att jag inte har detaljerna. Men det är ett rimligt antagande att de haft en högre fart, säger Mats Ryde, kommunikatör på Sjöräddningssällskapet.

Sjöräddarna larmade inte

I stället för att slå larm tog de sig ombord och in till en brygga i Sollenkroka. Därifrån fördes två av dem till sjukhus med ambulanshelikopter. Den tredje med ambulans.

– De tog kontakt med sin station så att de var beredda när de kom in. Jag vet inte exakt när. De ansåg väl att de behövde ta sig i land så fort som möjligt för att få hjälp.

”Uppenbart chockade”

Sjöfartsverket menar att det hade varit bättre om de tre hade slagit larm direkt.

– Det rätta hade förstås varit om vi hade fått larmet direkt och kunnat rycka ut snabbare. Med de olycksdrabbade var uppenbart chockade och valde att larma sin egen enhet med de förseningar som det innebar, säger Maria Boman på Sjöfartsverkets Sjö- och flygräddning till Hamnen.se.

Sjöräddningen uppmanar alla i sjönöd, ”vid fara för liv eller osäkert läge” att alltid ringa 112.

Varför de tre sjöräddarna inte slog larm vill Mats Ryde inte uttala sig om.

– De tog ju kontakt med sin station så att de var beredda när de kom in. De meddelade att de kunde ta sig in till land. Stationen hörde sedan av sig till oss centralt.

Båten beslagtagen av polis

De tre personerna ska ha fått lindriga skador och fick lämna sjukhuset rätt snart.

– Som jag förstod det var det två som hade skador som behövde ses till på sjukhuset. En klarade sig bättre. Den som var kvar ombord.

Räddningsbåten bärgades och beslagtogs av polisen som utreder händelsen, enligt Mats Ryde. Sjöräddningssällskapet har fått tillbaka båten.

Enligt Hamnen.se läckte den när sjöräddarna tog sig i land.

– Det enda vi fått till oss är att den tog sig in till land för egen maskin. Vi kommer att ta den till ett varv på Västkusten för att undersöka skador. Vi avvaktar polisens utredning och ser om vi kan dra erfarenheter därifrån, säger Mats Ryde.

Sjöräddningssällskapet uppmanar alla i sjönöd att alltid larma 112.