Hudläkare varnar för naturlig "solkräm"

Alexzandra Persson/TT

Publicerad 2022-07-17

Så fungerar solskyddskräm.

På sociala medier och hälsobloggar lyfts olika oljor upp som naturliga solskydd – något som förfärar hudläkaren Julia Fougelberg.

– Jag avråder absolut från det här, säger hon.

Uppmaningar om att använda olivolja, kokosolja och hallonfröolja i stället för solkräm har på senare tid spridits av influerare och hälsobloggare på nätet. Speciellt hallonfröoljan lyfts fram och sägs då ha en solskyddsfaktor mellan 5 och 50.

Julia Fougelberg, som är hudläkare och forskare på hudcancer vid Sahlgrenska sjukhuset, menar dock att det inte finns några studier som bevisar att oljorna har en skyddande effekt mot UV-strålning.

– Många av kontona som rekommenderar detta hänvisar till en studie som gjorts i en labbmiljö. Man vet alltså inte alls hur det fungerar på hud, på människor eller i verkligheten, säger hon.

Hellre inget

Oljorna beskrivs på sociala medier som naturliga och giftfria. Julia Fougelberg påpekar att ett preparat inte är ofarligt bara för att det är naturligt.

– Det är en trend att tro att allt som är naturligt är bra och allt som är kemiskt är dåligt. Men det finns flera naturpreparat som är mycket farligare än godkända läkemedel. Jag har personligen svårt att förstå varför man vill använda något som man inte har någon kontroll över, säger hon.

Hon befarar att oljorna kan få personer att känna falsk trygghet ute i solen.

– Teoretiskt sett skulle oljor kunna ge en mer intensiv bränna till och med. Hellre att du inte använder solskydd alls än att du använder de här oljorna, säger hon.

Kommunen gav solkrämsrecept

Även Falu kommun har låtit sig inspireras av trenden och rekommenderade ett solkrämsrecept på hemmagjord hallonfröolja på sin egen Facebooksida, rapporterar Göteborgs-Posten.

När kommunen fick ta del av kritiken som finns bland forskare valde de att ta bort inlägget.

– Det får jag ta på mig som projektledare, det är inte jag som har skrivit det, men jag har inte granskat det. Jag får backa när jag får sådan information, säger Thomas Sundin, projektledare för ”Koll på konsumtion” hos Falu kommun till GP.

Julia Fougelberg ser positivt på att kommunen har tagit bort inlägget.

– Att man som kommun ger råd som det inte finns vetenskapliga belägg för är problematiskt. Om man ger råd till allmänheten ska det finnas väl understödd data, säger hon.

Bästa solskydden

De bästa sätten att skydda sig mot den brännande solen är att hålla sig i skuggan, ha täckande kläder, solglasögon och huvudbonad, säger Julia Fougelberg. De delar av kroppen som inte redan är täckta kan man sedan smörja in med solkräm.

– Man ska bara använda testade solskydd, säger hon.

De senaste tio åren har antalen personer som diagnostiserats med hudcancer i Sverige ökat med 59 procent, enligt Strålskyddsmyndigheten 2021. Det är den näst vanligaste cancerdiagnosen i landet.

Följ ämnen i artikeln