Striderna i Syrien ”värsta sedan offensiven mot Aleppo”

Publicerad 2017-10-05

Striderna i olika delar av Syrien är just nu de värsta sedan offensiven mot östra Aleppo 2016, larmar internationella Röda Korset.

Hela tio sjukhus har förstörts bara de senaste tio dagarna, och hundratusentals människor står utan tillgång till sjukvård, enligt organisationen.

– Vi har de senaste två veckorna sett en oroande ökning av militära operationer med ett högt antal civila offer, säger Marianne Gasser, chef för Röda korsets Syriendelegation.

Flera regioner i Syrien upplever nu de värsta striderna sedan offensiven mot östra Aleppo under 2016, då syriska armén, tillsammans med bland annat Ryssland, bombade intensivt mot både civila och terrorgrupper i miljonstaden.

Det larmar nu internationella Röda korset om, efter rapporter från delegationer på plats i landet.

– Mina kollegor rapporterar om fruktansvärda berättelser, som en familj på tretton personer som flydde Deir Ezzor och förlorade tio medlemmar i flyganfall och i explosioner på flyktvägen, säger Marianne Gasser i ett pressmeddelande.

Strider i nedtrappningsområden

Våldet pågår både i den östra staden Deir Ezzor, och i den IS-utropade ”kalifatshuvudstaden” Raqqa, där både den syriska armén och den USA-ledda koalitionen SDF strider för att driva ut terrorsekten.

I Raqqaprovinsen skedde exempelvis två USA-ledda attacker redan i mars som människorättsorganisationen Human Rights Watch i en ny rapport har konstaterat var mycket dödliga.

Men Röda korset varnar också för att det även pågår strider i så kallade nedtrappningsområden, där internationella parter enats om icke-våld, som västra Aleppo, Idlib, Hama, och östra Ghouta, som ligger utanför Damaskus.

I Oqeirbat, utanför Hama, beskriver australiensiska ABC News att det förra tisdagen ska ha skett något som man beskriver som en massaker, där 70 till 80 personer som flydde ett IS-fäste och var på väg mot Aleppo kan ha dödats av flygattacker från regeringsstyrkor.

– Jag promenerade med en grupp på ungefär trettio personer. Bara jag och en till person överlevde, säger 22-årige Khaled Abu Mariam till nyhetskanalen.

”Outhärdliga nivåer av lidande”

Tillsammans utgör alla dessa platser i Syrien en nivå av våldsamheter som är den värsta sedan Ryssland tillsammans med den syriska armén bestämde sig för att ta tillbaka kontrollen över östra Aleppo under hösten och vintern 2016, enligt Röda korset.

Detta trots att inledningen på 2017 såg ut att innebära ett lugnare läge i landet, bland annat eftersom den syriska regimen ansågs ha hamnat i ett överläge i kriget med återtagandet av Aleppo, men också för att nedtrappningszonerna införts.

– Våldets återkomst innebär återigen outhärdliga nivåer av lidande i stora delar av landet, och samtidigt minskad tillgång till humanitär hjälp, säger Marianne Gasser på Röda korset.

Organisationen uppger att så många som tio sjukhus har skadats eller förstörts bara de senaste tio dagarna vilket lett till att hundratusentals människor berövats tillgången till grundläggande sjukvård.

Saringas

I Deir Ezzor är dessutom tillgången till vatten äventyrad. Läger i närheten, så väl som flyktingläger nära Raqqa, tar emot ett stort antal människor utan att kunna ge grundläggande skydd. De läger som ligger närmast Raqqa kallades senast i augusti för ”helvetesläger” av Röda korset.

Under dagen har också OPCW, FN-organisationen för förbud mot kemiska vapen, uppgett att man funnit spår av giftgasen sarin, eller sarinrelaterade kemikalier, i Ltamenah, utanför Hama, efter en attack den 30 mars där 50 personer skadades. Bara dagar senare, den 4 april i år, skedde en stor flygattack i grannstaden Khan Sheikhoun, där nästan 100 personer dog i det som misstänks ha varit en giftgasattack. Även där undersöker OPCW just nu om saringas har använts.