Kommunen satsar 150 000 kronor på ovetenskaplig mätare

Publicerad 2017-03-02

Söderhamns kommun har satsat 150 000 kronor av integrationspengarna – på mätare till öronen.

Detta ska bidra till ”individuell utveckling och inre balans”.

Nu får satsningen kritik, avslöjar Hela Hälsingland.

Söderhamns kommun har satsat 150 000 kronor av integrationspengarna på ett projekt som kallas Coherent City. I projektet ingår så kallade biofeedback-mätare som 60 personer ska bära på örat under 12 veckor. Genom dessa ska de försöka uppnå sina drömmar och mål samt få kunskap om sin inre balans. Det ska leda till att Söderhamn blir en bättre stad att leva i.

– Kroppens autonoma nervsystem består av det parasympatiska och det sympatiska systemet, ett stressystem och ett ta-det-lugnt-system. Med andningsövningar som är känt sedan länge lugnar man ner kroppen. Det här biofeedback-systemet stöder egentligen den typen av andnings- och fokusträningar så att vi kommer i ett bra tillstånd, säger projektledaren Jörgen Ringman till SVT Gävleborg.

”Ett exempel på pseudovetenskap”

Dan Katz är psykolog och talesperson för Föreningen vetenskap och folkbildning

– Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta. Det här är ett typexempel på när man tycks har lurat i en del personer att det man håller på med är något vetenskapligt och vettigt, men istället är det här ett tydligt exempel på pseudovetenskap, säger han till Aftonbladet.

Det enda som möjligtvis skulle kunna vara bra med detta är att användarna lär sig att slappna av, menar han.

– Men det handlar inte om någon mystisk balans som man når inom kroppen. Och det är ännu mer befängt att man menar att denna balans ska stråla ut och förmedlas till en hel befolkning i Söderhamn.

Enligt honom går det inte går att mäta koherens, inre balans. Dan Katz anser att pengarna hade varit bättre till något annat.

– Jag kan tänka mig bättre sätt att hjälpa integration än att lära ett antal människor att slappna av. Jag har lite svårt att se hur det kan hjälpa integrationen.

Slår ifrån sig kritiken

Det är Näringslivsenheten på kommunen som har beslutat om att satsa på projektet. Frågan har aldrig diskuterats på politisk nivå. Kommunalrådet Sven-Erik Lindestam (S) litar på att enheten valt rätt gällande vilka integrationsprojekt som ska få bidrag, skriver SVT.

Mats Erlander, som är näringsutvecklare i kommunen, anser att det är värt pengarna.

– Vi försöker, vilket inte alltid är så lätt på kommunen, att göra saker på ett annorlunda sätt, säger Mats Erlander till SVT.

Även projektledaren Jörgen Ringman slår ifrån sig kritiken och säger att han tror på projektet, skriver SVT.

Aftonbladet söker Jörgen Ringman för en kommentar.

Följ ämnen i artikeln