Därför sprids campylobacter

Publicerad 2017-02-10

Att bekämpa campylobacter är den viktigaste frågan för branschen.

– Det är högsta prioritet för närvarande.

Det säger Maria Donis, VD på branschorganisationen Svensk Fågel.

Varför ökar spridningen av campylobacter? 

– Campylobacter är en jordbakterie som är vanlig förekommande i vår miljö. Det gör att vi trots övervakning och nära samarbete med myndigheter ibland får en ökning. Det viktiga är att vi snabbt får ned nivåerna igen. Vi ligger trots allt på en låg nivå i ett internationellt perspektiv. Varje år ökar antalet fall av campylobacter under sommarmånaderna och brukar vara som högst under augusti månad. Under 2016 har vi kunnat se fortsatt högre nivåer under hösten, vilket kan bero på att även september var en varm månad i Sverige 2016. Tillsammans med myndigheterna så pågår utredning för att se vad som kan ha orsakat att nedgången inte har varit lika kraftig som de senaste åren. Men det är viktigt att understryka att eventuella campylobacter dör vid vanlig livsmedelshygien och upphettning.

Hur stort problem är det för branschen?

– Campylobacter är ett av de övervakningsprogram som vi driver tillsammans med myndigheterna och självklart viktigt att få ner förekomsten. Vi har utökat provtagning, hållit utbildning till medlemmarna och tagit hjälp av experter på området samt tagit fram individuella handlingsplaner som nu följs upp.

Hur påverkas smittspridningen av den ökade produktionstakten?

– Tyvärr tar det alldeles för lång tid att bygga nya stallar och anläggningar och efterfrågan på svensk kyckling är stor. Produktionstakten variera dock olika och påverkar i en del fall medan det inte påverkar alls i andra fall. Generellt är det dock angeläget att tillståndsärenden snabbas på så vi hoppas att myndigheterna kan hjälpa oss att snabba på byråkratin.

Följ ämnen i artikeln