Utbrott av dödlig hundsjukdom i Osloområdet

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Anicura
"Eftersom smittan i nuläget bara finns i Norge finns det inget skäl för svenska hundägare att vara oroliga. Men det är klart att man alltid ska vara observant på sin hund", säger Sandra Göransson, chefsveterinär på Anicura.

En hittills okänd hundsjukdom har brutit ut i Osloområdet. Flera hundar har avlidit hastigt, skriver norska NTB. Nu fruktar många att sjukdomen ska spridas till Sverige.

– Många oroliga hundägare har hört av sig till oss, säger Hans Rosenberg, presstalesperson på Svenska kennelklubben.

Sjukdomen är dramatisk och har ett hastigt sjukdomsförlopp. Från det att de första symptomen upptäckts till dess att hunden dött har det ofta gått kortare tid än 24 timmar. Hundarna drabbas av blodiga diarréer eller kräkningar och ett hastigt försämrat allmäntillstånd. Hittills misstänker man att minst 20 hundar avlidit.

Hundar har obducerats

I nuläget är det ett utbrott som är koncentrerat till Osloområdet. Norska myndigheter försöker nu spåra vad som är orsaken till utbrottet. Flera hundar har obducerats.

– Än finns inga provsvar. Så man vet inte om det är virus, bakterier, förgiftning eller slumpen, säger Lotta Gunnarsson, veterinär på Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), till TT.

Norska myndigheter har gått ut med tydliga rekommendationer för hundägare som uppmanas att hålla hundar bort från kontakter med andra hundar, att undvika gemensamma rastgårdar och liknande platser. Och att vid första misstanke om symptom omedelbart kontakta veterinär. Men i Sverige ser veterinärer ingen större fara.

Inget skäl till oro

– Eftersom smittan i nuläget bara finns i Norge finns det inget skäl för svenska hundägare att vara oroliga. Men det är klart att man alltid ska vara observant på sin hund, säger Sandra Göransson, chefsveterinär på Anicura.

– Är man orolig är det en god idé att undvika ansamlingar med hundar. Men annars får man ge sig till tåls och vänta tills vi fått provsvar och vet mer, säger Lotta Gunnarsson.

Svenska kennelklubben har med anledning av utbrottet vidtagit åtgärder och fattat beslut för att ta det säkra före det osäkra.

Stopp för norska hundar

– De hundar som kommer från Norge får inte delta på utställning, prov eller tävlingar i Sverige. Beslutet gäller fram till och med denna helg. Och vi avråder svenska hundägare att åka till Norge där fler hundar samlas, säger Hans Rosenberg.

Kennelklubben avvaktar ytterligare information från norska och svenska myndigheter och kommer efter det att fatta beslut om förbudet ska förlängas.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN