Så länge stannar sommarvädret

Publicerad 2020-08-27

Väntar du på att den svettiga sommarhettan ska återvända?

I vissa delar av landet är det redan meteorologisk höst.

Men än är hoppet inte helt ute för en värmerekyl.

Flipflops, badplask och mjukglass som smälter i solen. När augusti övergår till september är det många som hoppas på att kunna krama ur det allra sista av bekymmersfria dagar i solen innan kyligare temperaturer sätter sina klor i landet.

Enligt Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart.se, ser ett högtryck ut att kunna komma i mitten av september och ge temperaturer kring 15–20 grader på många håll i södra Sverige – medan boende i norra landet då kan vänta sig 10–15 grader.

– Det är alltså en lite varmare start på september än normalt, men någon riktig sommarhetta kommer inte tillbaka.

Varmt augustivatten kan hjälpa

I norra Lapplandsfjällen är det redan meteorologisk höst, vilket är normalt enligt Sjöstrand.

Inom bara några dagar väntas hösten ha tagit grepp om Norrlands inland samt stora delar av Dalarna och norra Värmland. I övriga delar av landet kommer det dröja ett tag till innan hösten kommer.

– En varm augustimånad har gjort att vattnet på många håll i landet kan vara varmt lite längre och därmed kan även hösten eventuellt komma lite senare, säger Sjöstrand.

Varmt augustivatten gör att hösten kan komma senare.

Solig comeback

Under den kommande veckan väntas termometern visa 15–20 grader i söder och 10–15 grader i norr. Till veckoslutet väntas rikliga mängder regn på flera håll i söder. I östra Svealand kan det bli uppemot 20 millimeter regn lokalt i helgen. Norrlandskusten ser dock ut att förskonas från den kraftiga nederbörden.

Men, om du inte är redo att packa ned sommarkläderna i förrådet riktigt än, skall du icke misströsta.

I mitten av nästa vecka kommer ett högtryck att ge sol och värme på flera håll, om än kortvarigt.

Så, när är sommaren över?

– Det är ju förstås olika för hela landet, men det kommer troligen dröja en bra bit in i oktober innan det blir meteorologisk höst vid kusterna i söder. Tills dess räknas det ju som sommar även om det är 15 grader varmt, säger Sjöstrand.

Den meteorologiska hösten dröjer en bra bit in i oktober, enligt Sjöstrand.