Tusentals protesterar i krisens Haiti

TT TT-AFP

Publicerad 2022-10-11

Haiti skakas av fortsatta våldsamma protester. På måndagen demonstrerade tusentals huvudstadsbor mot förslaget om väpnade styrkor för att stävja den humanitära kris och instabilitet som präglar landet.

Protesterna har övergått till våldsamheter och plundring och polis har svarat med tårgas i ett försök att skingra folkmassorna. Demonstranter anklagar polis för att ha skjutit skarpt och skadat flera personer, varav en kvinna rapporteras ha dödats.

– Den här unga tjejen utgjorde inget hot. Hon dödades medan hon uttryckte sin längtan efter ett värdigt liv, säger en demonstrant.

På söndagen manade FN:s generalsekreterare António Guterres FN-medlemmarna att sända väpnade styrkor till Haiti för att ta sig an vad Guterres kallade ”en dramatisk försämring av säkerhetsläget”.

– Vi behöver definitivt hjälp med att utveckla vårt land, men vi behöver inte kängor på marken, säger en demonstrant med hänvisning till förslaget om FN-trupper.

Den karibiska önationen har i veckor skakats av våldsamma demonstrationer med ursprung i premiärminister Ariel Henrys avisering om höjda bensinpriser. Sedan mitten av september kontrolleras landets största importterminal av bränsle av beväpnade grupperingar.

Haiti – det fattigaste landet på den amerikanska kontinenten – står inför en akut politisk och ekonomisk kris. Säkerhetsläget blir allt sämre medan ett pågående kolerautbrott skördar allt fler liv.