Skrällen: Muharrem Demirok föreslås bli ny C-ledare

Publicerad 2023-01-11

Många hade räknat bort honom på grund av misshandelsdomarna i ungdomen.

Men Muharrem Demirok föreslås bli ny partiledare för Centerpartiet.

– Det har varit en spännande resa, säger han.

De var tre kandidater som presenterades av Centerpartiets valberedning i höstas: Elisabeth Thand Ringqvist, Muharrem Demirok och Daniel Bäckström.

Under en pressträff på onsdagsförmiddagen kom beskedet om att Muharrem Demirok föreslås bli ny partiledare för Centerpartiet.

– Han är trygg som person, står stadigt i alla situationer och är van att leda andra och få andra med sig, sa Jan Andersson, ordförande för valberedningen, på pressträffen.

”Lyssnande ledare”

Enligt valberedningen kommer Demirok också att kunna locka nya väljare till partiet.

– Vi ser att vi får en lyssnande ledare som har goda kommunikativa förmågor och att han är en lösningsfokuserad lagledare.

Muharrem Demirok säger att det är en stor dag för honom.

– Det har varit en spännande resa, jag har fått resa runt i många delar av Sverige och möta centerpartister, säger han.

Han säger att det också varit en tuff resa och att han behövt möta händelser som ligger långt tillbaka i hans liv.

Han syftar på två händelser på 90-talet. 1995 dömdes han för misshandel efter att ha skallat en kille på sin gymnasieskola i Botkyrka. Demirok som då var under 18 och ostraffad dömdes för misshandel och 70 dagsböter.

”Jag känner mig redo”, säger Demirok när han föreslås bli ny partiledare för Centern.

Skallade man på studentfest

Fyra år senare inträffade ytterligare ett misshandelsfall, på en studentfest på Nationernas hus i Linköping. Enligt domen skallade han en man i dörren till en toalett – framför ögonen på en ordningsvakt.

Varför berättade du inte om det här tidigare?

– Det här är frågor som ligger långt tillbaka i min ungdom på 90-talet. Det har varit svårt att prata om och jag har haft dem djupt inne i mig. Men inför avgörandet har jag känt att det varit viktigt att få ut, säger han till Aftonbladet.

Han säger att han hoppas att medlemmarna kan bedöma honom för den han är i dag, inte för den han var.

Var eller är du en våldsam person?

– Nej, jag har fått höra att jag är snäll, ibland för snäll. Däremot har jag begått misstag och det har jag varit öppen med.

Valberedningen har haft med domarna i bedömningen.

– Självklart, men vi har gjort bedömningen att det ligger långt tillbaka i tiden och omöjliggör på inget sätt Muharrem som partiledare, säger Jan Andersson.

Muharrem Demirok säger att han är beredd att ta sig an uppdraget som ny centerledare om partiets medlemmar vill det och väljer honom på extrastämman i Helsingborg den andra februari.

Demirok säger att han ska vara en liberal blåslampa på Ulf Kristerssons regering. Och han lyfter fram områden där han anser att C ”hamnat i bakvattnet”.

– Det ena är tryggheten. Det kan inte ha undgått någon att det varit en av de viktigaste frågorna i valrörelsen. Där har Centerpartiet inte kunnat leverera relevanta svar.

Måste ändra sig om skolan

Han säger att man måste sätta hårt mot hårt mot gängen, liksom att måste ha en politik för det förebyggande arbetet.

Han lyfter också upp skolfrågan som ett område där partiet måste göra ett omtag.

– Vi får alltid prata om vinstuttag friskolekoncerner. Vi behöver förflytta oss för att vi ska kunna prata om kvalitet.

En av de andra kandidaterna, Daniel Bäckström, valdes till förste vice partiledare. Det gillas inte av Centerpartiets ungdomsförbund.

”CUF har inte förtroende för Daniel Bäckström som förste vice partiledare. Centerpartiet är ett parti som ska stå upp för liberala värderingar, alla människors lika värde och hbtq-rättigheter. Daniels syn på hbtq-frågor gör honom omöjlig för oss som förste vice partiledare”, skriver Réka Tolnai, Cuf-ordförande på Twitter.

Bakgrunden är att Bäckström svarade otydligt på frågan om han skulle kunna viga samkönade par och om Centerpartiet ska medverka i Pridetåget.