Man döms för dödsskjutning i biltunnel

Publicerad 2023-09-29

En 19-åring sköt sin vän i huvudet i en biltunnel i Stockholm och får tio år och sex månaders fängelse.

Men straffet kunde blivit högre.

Det sänktes på grund av att han kunde lämna uppgifter om ett annat mord.

De fyra vännerna färdades i en bil på väg till Stockholm för att shoppa den 20 oktober förra året. Men när de kommit till Södra länken vid Gullmarsplan i Stockholm tog 19-åringen fram ett vapen och avlossade flera skott. Han sköt sin vän i huvudet som dog.

I en övervakningsfilm syns hur tre män lämnar bilen i tunneln efter skjutningen och springer mot tunnelöppningen. Två av dem återvände till bilen, men den tredje fortsatte springa.

Alla infarter stängdes och långa köer bildades.

Polisen grep alla tre som senare häktades. Efter ett tag avskrevs misstankarna från de återvändande männen och i somras åtalades den 19-åriga mannen, som vid brottets tidpunkt var 18 år.

 

En 19-årig man döms till över tio års fängelse för mordet.

Tio års fängelse

De unga männen ska alla ha varit vänner med offret, enligt åklagaren. De hade åkt tillsammans från Eskilstuna till Stockholm för att shoppa.

På vägen dit stannade de till vid en bensinmack. 19-åringen flyttade då från framsätet till baksätet. När de kom till Björktunneln Södra Stockholm avlossade han fyra skott mot sin vän som körde bilen.

Han nekar till mord, men erkänner att han höll i vapnet när vapnet avlossades.

Södertörns tingsrätt dömer nu mannen till tio års fängelse för mord och grovt vapenbrott. Han döms också att betala skadestånd på 440 000 kronor till anhöriga.

Alla in- och utfarter till Södra länken stoppades i flera timmar efter mordet.

Kronvitten i annat mord

19-åringen kunde lämna uppgifter i ett annat mordfall och blev därmed ett kronvittne. Lagen började gälla 1 juli i fjol. På grund av detta fick han ett lägre straff än vad som annars ha dömts ut.

– Jag anser att uppgifterna som han har lämnat har varit av avgörande betydelse för utredningen, därför yrkade jag på ett lägre straff. Jag yrkade på tolv års fängelse, säger Daniel Jonsson till TT.

– Jag kan inte berätta om det andra ärendet eftersom det pågår en förundersökning där. Men det ska vara uppgifter som är av väsentlig betydelse, att det går att komma vidare, som att väcka åtal eller få en person dömd.

Polis på plats stoppar 19-åringen när han kommer gåendes i biltunneln.