Mordet i Skogås: Åtalad skrattade i rättssalen

Aftonbladet rapporterade direkt från domstolen

Publicerad 2023-10-05

Poliser på plats utanför restaurangen.

Den 15-årige pojken misstänks ha mördats som hämnd för en attack mot Rawa Majids pappa.

När åklagaren höll förhör i rättssalen började en av de åtalade skratta – och blev direkt åthutad av domaren Kian Amraée.

– Det här är allvarliga saker.

Rättegången efter mordet på sushirestaurangen i Skogås centrum i januari är inne på sin sjunde dag. På torsdagen hölls förhandlingarna i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt. Flera anhöriga var på plats i domstolen.

En av dem som frågades ut av åklagare Ida Arnell var en 16-åring som är vän med den misstänkte skytten. Han är åtalad för underlåtenhet att avslöja mord. Åklagaren menar att 16-åringen haft kännedom om brottsplanerna, men utan att berätta om detta för polisen.

Den misstänkte medverkade via videolänk. Han inledde med att ta tillbaka uppgifter som han tidigare lämnat till utredarna.

– Jag har inte känt till att ett mord skulle begås. Jag läste bara om det på Aftonbladet och på Flashback.

– Allt jag sagt tidigare var lögn. Jag följde råden från min förra advokat.

”Vill bara komma hem till mamma”

Det aktuella förhöret spelades sedan upp i rättssalen. Det hölls i början av februari, då pojken satt häktad.

På filmen syns hur tonåringen gråtandes berättar om uppgifter som är av intresse för utredningen. Han pratar också om hur dåligt han mår av att sitta frihetsberövad.

– Hela den här grejen, jag har inget med det att göra. Jag fattar inte varför jag blev tagen.

– Jag vill bara komma hem och vara med min mamma och min flickvän.

Efteråt fick 16-åringen frågor om det inspelade förhöret från sin advokat.

– Det jag sa stämmer inte.

Misstänkt skrattade i rätten

Under förhöret med 16-åringen ska en annan åtalad, en 18-åring, ha brustit ut i skratt. Det följdes av en skarp markering från domaren Kian Amraée:

– Det här är allvarliga saker. Jag vill inte se att du skrattar igen.

Mordet skedde på en sushirestaurang i Skogås centrum på kvällen den 28 januari i år. Offret var en 15-årig pojke. Bakgrunden tros vara en attack som riktats mot pappan till den ökände gängledaren Rawa Majid.

Rättegången återupptas på måndag. Då ska flera av de misstänkta förhöras.

Denna chatt är stängd.

  • Gustaf Tronarp
    5 okt 2023

    Nu avslutar jag denna liverapportering. Tusen tack till alla som följt med och ställt frågor. Fortsätt att följa vår bevakning på Aftonbladet.

  • 5 okt 2023

    Har det visats bilder ifrån sushi restaurangen i rätten?

    Erik

    Bara exteriörbilder, som advokaten ville skulle visas med anledning av att den åtalade mördaren nu påstår att han såg vad som hände utifrån.

    Gustaf Tronarp
  • 5 okt 2023

    Ett barn har redan blivit straffad i livet genom att vuxna fegisar till kriminella tror sig ha rätten att ge order till ett barn och förstöra deras liv.

    Inget barn skulle våga säga nej till en vuxen kriminell med högt våldskapital, speciellt inte när en vuxen inte ens vågar säga nej till order.

    Barnen är billig arbetskraft inom kriminalitet. Kanske dags att skärpa lagarna kring användandet av barn gentemot den vuxna som ger order. En vuxen som ger order till ett barn borde få livstids fängelse. Barn idag straffas först av vuxna kriminella för att sedan bli straffade av myndigheter.

    Suchi
  • 5 okt 2023

    Nu känner jag mig lite korkad men vad vinner de på att bara svara att de inte vill kommentera? Varför har deras försvarare uppmanar dem till det? I det här fallet finns det väl en hel del bevisning som ändå kommer fälla många av de inblandade? Eller kan det på allvar vara så att de inte vill säga något på grund av rädsla för pågående konflikter?

    Sol

    Ja du, bra frågor. Det är svårt att spekulera om vad som rör sig i de inblandades huvuden. Men med tanke på dåd som riktas mot anhöriga på senare tid så är det långtifrån omöjligt att de känner en rädsla för vad som kan hända.

    Gustaf Tronarp
  • 5 okt 2023

    Hur ser bevisningen ut mot 16-åringen? Så stark att det nästan inte råder några tvivel om vem som är skyldig, eller kan det finnas utrymme för en friande dom?

    Henke

    Åklagaren stödjer sig till stor del på chattar i krypterade appar och annan data från mobiltelefoner. Jag kan inte sia om vad utgången i det här målet kommer att bli.

    Gustaf Tronarp