Renoveringsbråk mellan S och SD

Uppdaterad 2023-12-11 | Publicerad 2023-12-10

Heléne Fritzon (S).

”Vi gjorde det!”, skrev Socialdemokraterna när EU slopade kravet på tvångsrenoveringar av småhus.

Men röstningsprotokollet visar att S röstat för förslaget.

– Era förbannade lögnare, säger Sverigedemokraternas Charlie Weimers.

Socialdemokraterna menar å andra sidan att det man röstat för är fortsatta förhandlingar.

Svenska småhusägare slapp undan dyra renoveringar när EU:s energikrav drogs tillbaka under förra veckans slutförhandlingar.

Enligt EU-parlamentarikern Heléne Fritzon (S) låg det borttagna kravet i linje med vad Socialdemokraterna drivit.

”Småhusägare kan nu dra en lättnadens suck efter de skräckkampanjer som förts i frågan. Slopandet av obligatoriska renoveringskrav är en stor förhandlingsframgång”, skrev hon i en kommentar till TT.

Men röstningsprotokollet från den 14 mars visar att Fritzon och övriga svenska Socialdemokrater röstade för ståndpunkten där tvångsrenoveringar ingick. Något som Sverigedemokraternas EU-parlamentariker Charlie Weimers ilsknar till emot.

”Era förbannade lögnare. Ni röstade för tvångsrenoveringar som skulle tvinga svenskar från hus och hem. Jag vet. För jag satt mitt emot er när ni gjorde det”, skriver han på X.

När Aftonbladet får en skriftlig kommentar från Fritzon menar hon att hon röstat som gjort för att fortsatt kunna förhandla förslaget.

Charlie Weimers (SD)

”Provocerande”

Till Aftonbladet säger Weimers att S ”insett att man gjort ett enormt misstag”.

– Jag tycker att det är djupt ohederligt att rösta för ett förslag som skulle drabba miljontals villaägare och hyresgäster under de närmaste tio åren och sedan hävda att man kämpat emot hela tiden. Det får George Orwell att bli avundsjuk, säger han.

När Europaparlamentets industriutskott antog sin ståndpunkt lade SD:s Johan Nissinen ner sin röst. Sara Skyttedal röstade som enda svenska EU-parlamentarikern emot.

Även Villaägarna har reagerat mot S utspel:

”Provocerande. Helene Fritzon (S), som själv röstat FÖR EU:s tvångsrenoveringsdirektiv, säger nu att småhusägarna kan dra en ”lättnadens suck” efter de ”skräckkampanjer” som förts. Men utan villaägares kampanjer i Sv och EU, hade Bryssel mycket väl kunnat drivit igenom direktivet”.

Från Socialdemokraternas Facebook.

Fritzon: Smutskastningskampanj

Fritzon vill inte ställa upp på en intervju men skriver i en kommentar att hon röstade för förslaget ”för att fortsätta förhandla”.

”Medan vi socialdemokrater har haft möten med våra förhandlare och kämpat för svenska intressen har Charlie Weimers fokuserat på att vilseleda svenska folket om vad vi tycker i den här frågan. Det är trist”, skriver hon i kommentaren och fortsätter:

”Vi röstade för att ta frågan vidare till förhandling och precis som vi kämpat för i regering, riksdag och i Europaparlamentet slipper nu svenska småhusägare obligatoriska renoveringskrav. Istället för att glädjas åt förhandlingsframgångarna å svenska folkets vägnar verkar Weimers mest besviken över att hans smutskastningskampanj nu motbevisats”.

Fritzons röst är med bland de 343 som röstade för förslaget.

Följ ämnen i artikeln