Ministern om oljeutspel: Jag blir förbannad

Sofia Eriksson/TT

Maria Davidsson/TT

Publicerad 2023-12-09

En uppmaning från oljekartellen Opec att blockera alla framsteg om utfasning av fossila bränslen väcker ilska på klimatmötet COP28.

– Jag blir förbannad. Det är fräckt av dem, otroligt magstarkt, säger klimatminister Romina Pourmokhtari till TT i Dubai.

På FN:s klimatmöte i Förenade arabemiraten är förhandlingarna inne i ett känsligt skede, bland annat kring den så kallade globala översynen som ska leda till höjda ambitioner i klimatarbetet.

Men svårast är frågan om att fasa ut fossila bränslen som kol, olja och gas.

Därför har ett läckt brev från Opec rört upp känslor. Chefen för oljekartellen uppmanar sina medlemmar att blockera alla överenskommelser som skulle innebära en utfasning av fossila bränslen.

Klimatminister Romina Pourmokhtari (L) är upprörd över hur kartellen agerar.

– Att ge sig in i förhandlingar på det här sättet och att komma med orimliga krav, som går helt emot ambitionerna och syftet att vi ses här, säger hon till TT.

– Jag tror att oljeindustrin med rätta är rätt desperat just nu. De är en utdöende bransch.

Stora stridsfrågan

Världens länder har aldrig lyckats komma överens om att fasa ut användningen av alla fossila bränslen, trots att det är den största boven bakom den farliga globala uppvärmning som plågar planeten. Starka intressen håller emot framsteg i frågan och på klimatmötena krävs att alla är överens.

Pourmokhtari tror att Opec-länderna kan vara förvånade över att frågan fortfarande finns på bordet. Men det läckta brevet kan få motsatt effekt mot vad kartellen önskar.

– Nu brinner lågan att bråka ännu mer i den här frågan, säger Pourmokhtari.

I det senaste utkastet till överenskommelse från mötet finns fem alternativ för förhandlarna att välja bland när det gäller framtiden för fossila bränslen. Fyra kräver någon form av snabb utfasning – medan det femte alternativet är att inte nämna elefanten i rummet överhuvudtaget.

– Det kan vara så att just för att vi är i ett land som Förenade arabemiraten blir det ett extra högt tryck på den här frågan, säger Pourmokhtari.

– Nu kommer det att bli ännu högre tryck, men vad det resulterar i får vi se.

Efterlyser realism

Opecs chef Haitham al-Ghais har inte velat kommentera sitt brev. Men under ett anförande på COP28 under lördagen framhåller han att det krävs ”realistiska metoder för att tackla utsläppen”.

När Pourmokhtari träffar ministerkollegor från oljekartellen är de vaksamma med orden, berättar hon på en pressbriefing.

– De vill visa på en vilja att ställa om men ändå peka på vikten som oljeindustrin har för deras ekonomier, säger hon.

– De uttrycker sig inte främst om att få bort formuleringarna om utfasning av fossilt utan mer i form av ”vår ekonomiska utveckling är viktig och vi behöver kunna fortsätta tjäna pengar i omställningen”. Sedan stannar man ungefär där.

Håller tidtabellen?

Ordförande Sultan al-Jaber ser framför sig att COP28 ska avslutas på tisdag kring lunch – en ambition som bör tas med en nypa salt eftersom klimatmötena är ökända för att dra ut på tiden.

Sveriges chefsförhandlare Mattias Frumerie får frågan om hur sannolikt det är att det finns en överenskommelse på plats till på tisdag.

– Sannolikheten är stor att det blir en överenskommelse, frågan är vad som kommer att hamna i den, säger han.

Klimatministern instämmer.

– Frågan är hur långt man har kommit och vilka frågor man har löst ut. Det finns en vilja från de mer ambitiösa länderna på utsläppsminskningsavsnittet till exempel, att nå ordentliga framsteg innan vi packar ihop och flyger hem, säger Pourmokhtari.