Kvinna och barn döda efter färjeolycka

Publicerad 2023-06-30

Både kvinnan och barnet som föll överbord från en passagerarfärja på väg från Polen till Karlskrona under torsdagen har dött.

– Vi har inlett en förundersökning där brottsrubriceringen är mord, säger kammaråklagare Stina Brindmark på Åklagarkammaren i Karlskrona.

Det var vid 16.15-tiden på torsdagen olyckan inträffade på passagerarfärjan Stena Spirit på väg från Gdynia i Polen till Karlskrona.

En sjuårig pojke föll över bord och hans mamma, en kvinna i 35-årsåldern, ska ha hoppat i efter honom.

Både kvinna och barnet är hemmahörande i Polen.

Anhöriga underrättade

Den svenska sjö- och flygräddningen drog igång ett massivt räddningspådrag.

– Vi larmade alla resurser, allt vi har, sa Anders Lännholm, räddningsledare på sjö- och flygräddningscentralen.

Ett flertal fartyg och räddningshelikoptrar från Sverige, Danmark, Tyskland och Polen skickades till platsen. En pågående Natoövning i området avbröts och militära flygplan, helikoptrar och fartyg därifrån hjälpte till att söka i havet.

Färjan Stena Spirit befann sig cirka 70 kilometer söder om Öland när olyckan inträffade.

Ungefär en timme efter larmet hade pojken och mamman hittats och räddats ur vattnet.

Kvinnan ska ha vinschats upp av en räddningshelikopter medan barnet ska ha plockats upp av Stena-fartygets räddningsbåt. Ingen av dem var då vid medvetande. De fick HLR på plats och de fördes sedan till sjukhus med helikopter.

På fredagen kom beskedet att båda dött.

Kan ha fångats av övervakningskameror

Det är ännu oklart hur olyckan gått till, exakt vad det är som har hänt ombord.

Uppgifterna om att pojken av oklar anledning fallit i och att mamman sedan hoppat efter kommer från räddningstjänsten. Polisen bekräftar att de båda fallit från fartyget, men inte hur det gått till.

Kvinnan och barnet som föll överbord från en Stena Line färja på väg från Polen till Karlskrona under torsdagen har avlidit.

Sent på torsdagskvällen uppgav en talesperson för Stena Line för polsk media att det förloppet ännu inte kunnat bekräftas.

– Vi har säkrat övervakningsfilmer. Men det materialet bekräftar inte den versionen, att barnet föll överbord och att den vuxna hoppade efter, sa Agnieszka Zembrzycka från Stena Line till den polska tidningen Fakt.

Mordutredning

Under torsdagskvällen anlöpte Stena Spirit till färjeterminalen Värkö i Karlskrona där den svenska polisen fanns på plats.

Förhör har hållits med passagerarfärjans besättning för att försöka klarlägga händelseförloppet.

På fredagseftermiddagen meddelade Åklagarmyndigheten att en mordutredning inletts.

– Vi har inlett en förundersökning där brottsrubriceringen är mord, men det finns ingen misstänkt i ärendet. Utredningen syftar till att försöka klarlägga vad som hänt, säger kammaråklagare Stina Brindmark på Åklagarkammaren i Karlskrona.

Utredningen sker i samarbete med polsk polis.

Polisen söker kontakt med passagerare som befann sig ombord på Stena Spirit och som kan ha sett något.