Läkarföreningen om Kristerssons besked: ”Tomma löften”

Publicerad 2024-02-11

Hundratals vårdanställda har varslats i flera regioner – miljarder ska sparas.

Men vårdpersonal ska inte sägas upp, uppger statsminister Ulf Kristersson i Tv4.

– Det är bara ett retoriskt grepp, säger Hanna Kataoka, ordförande för Läkarföreningen på Sahlgrenska.

Besparingar inom sjukvården väntar under året på grund av inflationen och ökande pensionskostnader. Enligt en enkät som tidningen Vårdfokus gjort svarar 19 av 21 regioner att besparingar kommer göras.

Många av regionerna behöver spara hundratals miljoner kronor. I region Södermanland har 700 personer redan varslats. Bara på akutsjukhuset Sahlgrenska i Göteborg ska 1,7 miljarder kronor sparas in.

Samtidigt uppgav statsminister Ulf Kristersson i Tv4:s partiledarsamtal att uppsägningar inte kommer ske.

– Regeringen och samarbetspartierna kommer lägga fram en budget som också kommer se till att vi inte säger upp människor i den svenska sjukvården, sa han då.

Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Hanna Kataoka, som är överläkare i psykiatri och ordförande för Läkarföreningen på Sahlgrenska, välkomnar uttalande, men litar inte på det.

– Det är egentligen tomma löften från både höger och vänster. Det kostar inget att lova detta. Lova i stället att budgeten ska rimma med vårduppdraget och arbetsmiljön. Har Ulf Kristersson pratat med någon av oss läkare som leder sjukvården? frågar hon sig.

Färre sjukvårdsanställda

Även om ingen kommer sägas upp står det klart att personalstyrkan minskar i antal. Det är anställningsstopp – när någon slutar ska den inte ersättas.

– På Sahlgrenska Universitetssjukhuset minskar vi antalet medarbetare genom att inte ersätta tjänster när någon slutar, vilket ställer stora krav på verksamheterna, säger Sahlgrenska sjukhusdirektör Boubou Hallberg.

Hanna Kataoka, överläkare i psykiatri och ordförande i Läkarföreningen på Sahlgrenska, säger att även regionerna borde ta ansvar och ”skala ner på det som inte är kärnverksamheten”.

Hanna Kataoka vill att politikerna tar den nuvarande krisen på allvar på samma sätt som man gjorde under pandemin.

– Jag kräver en politisk samling för sjukvården. Det är det enda sättet. Man måste rädda sjukvården nu, i morgon är det för sent, säger hon och fortsätter:

– Nu sliter cheferna i vården för att det ska bli minst dåligt. Innan medborgarna hunnit blinka kommer vård tas bort som tar decennier att återuppbygga. Unga lämnar yrket och oersättlig kompetens försvinner.

Ministern: Regeringens uppgift att stötta

I SVT Agenda på söndagskvällen får sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson förklara vad Ulf Kristersson menade med sitt uttalande.

– Regeringen kan hjälpa regionerna att just behålla vårdpersonalen. Det är nödvändigt att vi gör det, både för att klara den vård vi har i dag, men också den beredskap vi behöver framåt. Även om regionerna har det fulla ansvaret är det regeringens uppgift att stötta i svåra tider.

Hon säger att regeringen kommer att fortsätts med riktade bidrag mot vården. Men vill inte gå in på när, och på vilket sätt.

– Vi måste hitta rätta sättet att ge stöd till regionerna, och kommer att återkomma med besked när vi är färdiga med den frågan.

Boubou Hallberg, sjukhusdirektör.

SKR: ”Återkom snarast”

Sveriges kommuner och regioner, SKR, ser positivt på statsministerns uttalande, men önskar att regeringen snarast återkommer med vad det innebär.

”Många regioner – och även kommuner – tvingas nu till nedskärningar, som på sina håll också innebär varsel om uppsägningar. Den höga inflationen och lågkonjunkturen slår rakt in i regionernas ekonomi och vi räknar med ett underskott för regionerna på 24 miljarder kronor i år”, säger ordförande Anders Henriksson i ett pressmeddelande.

De skriver vidare att staten ”behöver stå för en mer stabil och förutsägbar finansiering, som gör det möjligt för kommuner och regioner att planera långsiktigt”.

Statsminister Ulf Kristersson (M).

Följ ämnen i artikeln