Litteraturprofilen om anklagelserna: Vilda spekulationer

Skriver om anklagelserna mot företaget

Publicerad 2023-05-13

”Uppdrag gransknings” program om den så kallade litteraturprofilen har pausats efter att en toppadvokat kallats in – vilket har väckt starka reaktioner.

I en längre kommentar till Aftonbladet ger han sin version av händelserna.

”Det är surrealistisk och närmast omöjligt att beskriva”, skriver litteraturprofilen.

Litteraturprofilen har konsekvent vägrat att prata med ”Uppdrag granskning”, men uttalade sig anonymt i Medierna i P1.

Beslutet om att pausa ”Uppdrag gransknings” (UG) program om litteraturprofilen togs för några veckor sedan.

Detta efter att toppadvokaten Johan Eriksson i ett dokument om 75 punkter påtalat att researcharbetet kring programmet kan utgöra en förtalssituation från SVT:s sida.

Litteraturprofilen har anonymt valt att bemöta anklagelserna mot honom i en intervju med P1:s program ”Medierna”. Något som lett till att UG nu anmält ”Medierna” till Granskningsnämnden och anklagar redaktionen för jäv.

”En Kafka-liknande process”

Aftonbladet har sökt litteraturprofilen för en intervju, men får istället svar i ett fem sidor långt brev.

Däri liknar han rapporteringen kring honom som en ”Kafka-liknande process”, och säger att påståendena om allvarlig brottslighet är ”fullkomligt grundlösa”.

Han menar även att reportern varit olämplig att genomföra granskningen eftersom denne tidigare sökt ett kommersiellt samarbete med litteraturprofilens företag.

”För oss var det mot denna bakgrund fullständigt självklart att kontakta ett juridiskt ombud. Situationen har varit otroligt påfrestande för alla som berörts av den, och det är oacceptabelt att människors liv och arbete ska kunna påverkas under så lång tid utan en rättvis möjlighet att försvara sig”.

 Litteraturprofilen säger i Medierna i P1 att Uppdrag granskning ”förstört hans liv” i samband med att de gjort research inför programmet.

Vidare påstår litteraturprofilen att under de två år som granskningen pågått så har alla hans privata och professionella relationer kontaktats, vilket uppges vara flera hundra personer.

”Att undersöka mig ur alla vinklar har varit den röda tråden, inte en specifik frågeställning”, menar litteraturprofilen.

Litteraturprofilen beskriver även känslan av att befinna sig på andra sidan som ”surrealistisk och närmast omöjlig att beskriva”.

”Inte bedrivit källefterforskningar”

Att granskningen nu pausats med hänvisning till att UG inte kan skydda alla medverkande till följd av något som profilen eller företaget ska ha gjort menar litteraturprofilen innebär ”ett fortsatt misstänkliggörande av honom” och ger upphov till ”vilda spekulationer om vad som ligger till grund för denna insinuation”.

”Klart står att jag, företaget eller vårt juridiska ombud inte gjort något överhuvudtaget som motiverar ett sådant påstående”.

Vidare skriver litteraturprofilen att den juridiska utredningen som advokat Johan Eriksson gjort inleddes efter att UG presenterat vad profilen menar var ”sina anklagelser inför företaget”. Han konstaterar även att advokatutredningen ”inte innehåller några hot om rättsliga åtgärder, och berör inte överhuvudtaget eventuella källor eller vittnen”.

”Vi har inte bedrivit några som helst källefterforskningar”, skriver profilen och tillägger att man inte heller har instruerat medarbetare till att inte prata med journalister.

Har anmält företaget

Litteraturprofilen skriver att man inte har någon kännedom om att några brott skulle skett, och säger själv att han inte har gjort något brottsligt. Han konstaterar att man nu anmält företaget till Arbetsmiljöverket för en oberoende utvärdering av arbetsmiljön.

”Inte för att vi har några egna indikationer på missförhållanden, men för att gå till botten med UG:s anklagelser”.

Avslutningsvis konstaterar han att det är svårt att få upprättelse gentemot media, och att det i hans fall ”skamlöst tänjts på gränserna”.

”Av vissa verkar jag vara dömd på förhand, utan att det ens är tydligt på vilka grunder jag står anklagad”.

Uppdrag gransknings ansvarige utgivare Axel Björklund kommenterar kritiken från litteraturprofilen i ett sms till Aftonbladet:

SVT: Är en icke-fråga

”Jag kan förstås inte kommentera detaljer i en opublicerad granskning. Metodmässigt är det ingenting med detta arbete som varit unikt, vi har bedrivit ett noggrant och mycket seriöst journalistiskt arbete”.

Gällande påståendet att reportern skulle ha varit jävig sedan denne tidigare sökt ett kommersiellt samarbete med litteraturprofilens företag svarar Axel Björklund följande:

”Reportern skickade 2019 en förfrågan om samarbete kring en bok om Swedbank till ett stort antal branschaktörer. Dialogen var i detta fall kort, trevlig och saklig. Det är en icke-fråga. Det är givetvis inte så att en enskild reporter självständigt avgör vad hen eller vi under lång tid ska granska”.

Att litteraturprofilen menar att den uppgivna anledningen till varför granskningen har pausats enligt honom ger upphov till ett fortsatt misstänkliggörande har Björklund ingen kommentar till.

Följ ämnen i artikeln