Kinas kusliga spionmetod efter protesterna: ”Din sista chans”

Publicerad 2022-12-03

Kina tar till nya metoder för att slå ned de största protesterna i landet på 30 år.

Med hjälp av avancerad spionteknik har demonstranter lokaliserats och hotats till tystnad.

– Om de vill kan de definitivt hitta oss, säger demonstranten Wang.

Mitt i natten slog kinesisk polis till hemma hos demonstranter och förde i väg dem mot sin vilja. I över ett dygn hölls de frihetsberövade och förhördes medan deras telefoner genomsöktes efter förbjudna appar som Twitter och Telegram.

Att det gått så enkelt att hitta demonstranterna beror på att kinesisk polis har tillgång till ett av världens mest avancerade övervakningssystem, skriver New York Times.

Några har spårats via sina mobiltelefoner. Andra har identifierats genom ansiktsigenkänningen på någon av övervakningskamerorna som sitter i miljontals gatuhörn runt om i landet.

–Jag visste riskerna med att gå på en sådan sammankomst. Om de vill hitta oss kan de definitivt lyckas, säger Wang, som vill vara anonym, till New York Times.

Han säger att telefonsamtalet från polisen bara varade i tio minuter, men att de gjorde sitt bästa för att skrämma honom.

– Han sa tydligt att det här var min sista chans, säger Wang.

”Big Brother-teknik”

Enligt Kinaforskaren Alkan Akad, som arbetar för Amnesty International, är det första gången som övervakningssystemet riktas mot ett stora folkmassor i de mer välbärgade städerna.

– Vi hör historier om poliser som dyker upp på folks trösklar och frågar var de befann sig under protesterna och det här verkar vara baserat på bevis som samlats in genom massövervakning, säger han.

Kinas ”Big Brother-teknik” stängs aldrig av och regeringen hoppas att den nu kommer att bli effektiv för att röja undan oroligheter.

Advokaten Wang Shengsheng, som företräder 20 demonstranter, tror att polisen söker igenom telefonerna för att hitta kommunikationsvägar till ledarfigurer och för att förhindra en fortstatt framfart för proteströrelsen.

–Det här är något vi aldrig har sett tidigare. Den här gången är det uppenbart att det är telefonerna som polisen uppmärksammar mest, säger hon till Washington Post.

”Släpad 50 meter”

Protesterna, som tog fart efter lägenhetsbranden i staden Ürümqi där tio personer dog efter att covidsjuka stängts in bakom dörrar med hänglås, beskrivs som de våldsammaste sedan demonstationerna på Himmelska fridens torg 1989.

Demonstranter har vittnat om hur polisen till en början blev tagna på sängen och leende släppte förbi dem vid avspärrningar som satts upp, men att de blivit allt mer hårdföra.

Videor i sociala medier visar hur demonstranter misshandlats och släpats bort

– Jag blev släpad 50 meter av polis, mina underkläder var blottade, säger Cong, som blev måltavla efter att ha försökt hindra dem från att arrestera andra demonstranter, till Foreign Policy.

Kinesisk polis har inte velat svara på hur många personer som gripits under demonstationerna.

Följ ämnen i artikeln