Zelenskyjs tack till Sverige: Archer bäst i världen

Publicerad 2023-02-15

Volodymyr Zelenskyj tackar Sverige för stödet som skickas till Ukraina.

Mest nöjd är han över artillerisystemet Archer.

– Det är en av de bästa artilleripjäserna i världen, säger han.

Följ ämnen
Ukraina

Efter stort hemlighetsmakeri dök statsminister Ulf Kristersson upp i Kiev på onsdagen för att träffa Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Efter ett privat möte höll Zelenskyj och Kristersson en gemensam pressträff där den svenske statsministern betonade vikten av fortsatt stöd till Ukraina.

– Jag är här för att demonstrera Sveriges stenhårda stöd till Ukraina. Det var viktigt att komma hit och se den hemska ryska förstörelsen med egna ögon. Det har jag gjort i dag, säger han.

Kristersson besökte bland annat Borodjanka, som varit hårt drabbat under kriget.

”Starka intryck från förstörelsen i Borodianka och omgivande områden orsakade av Rysslands olagliga aggressionskrig. De ansvariga kommer att ställas till svars”, skriver han på Twitter.

Under besöket ljöd flyglarmen över huvudstaden, enligt nationella nyhetsbyrån Ukrinform. Det ukrainska försvarets luftvärnssystem ska ha aktiverats efter att fientliga objekt upptäckts på himlen.

”Sverige topp fem”

Zelenskyj tackade även Sverige för stödpaketen som skickats. I det senaste ingick både artillerisystemet Archer, stridsfordon CV90 och pansarvärnsrobotar.

– Jag tackar Sverige för försvarspaketet. Archer är en av de bästa artilleripjäserna i världen, säger han och fortsätter:

– Sverige är topp fem leverantörer av stöd till Ukraina och jag tackar Sverige för det stödet. Det är ett tydligt besked om hur Sverige ser på mänskliga rättigheter.

Kristersson om JAS: Utesluter inget

På presskonferensen fick statsminister Kristersson även en fråga om möjligheten att skänka Jas 39 Gripen till Ukraina.

– Vi utesluter inget, men det här är inte tidpunkten för det. Vi behöver en internationell koalition för att ta fler steg. Jag förstår Ukrainas synpunkt fullt ut med att vi inte ska ta för lång tid på oss. Det är en pågående process, säger han och betonar att det inte är aktuellt just nu.

– Sverige har ansökt om att gå med i Nato tillsammans med Finland och det sätter oss i en svår situation. Vi är försiktiga med vårt eget försvar. Vi ska hjälpa Ukraina på ett sätt som inte försvårar för oss att försvara oss själva.

Kristersson och Zelenskyj möttes i Kiev under onsdagen.

Följ ämnen i artikeln